Tillbaka

Ungdomarna fixade festivalen Gäcda 2016

Festivalen Gäcda genomfördes för tredje året i rad, lördag den 3 september i Spånga By, denna gång parallellt och i samarbete med Tensta marknad. Gäcda betyder fest och glädje och det blev verkligen en energisk och härlig festivalkväll med musik och dans, både på och framför scenen, med imponerande 1 500 personer i publiken.

Årets upplaga av Gäcda arrangerades av en grupp ungdomar från Blå Huset ungdomsgård,främst ett antal tjejer. Redan i våras samlades de på gården i en arrangörscirkel ledd av Omar Abdirizak från Studieförbundet Vuxenskolan. De har sedan dess arbetat med planering, marknadsföring och inte minst bokning av de artister man ville se på scenen, ett intensivt och lärorikt projekt.

Festivalens Line up bestod både av nya, lokala förmågor och lite mer etablerade artister. Hyllade Finess, Kumba och Naod varvades medrutinerade artister som Houman Sebghati. Dansgrupperna The Movement och Unruly fick publiken att jubla. Kvällen avslutades med ett intensivt och utmanande framträdande av det lokala hiphopkollektivet GSS, Ghettosuperstars som deltog med närmare 10 artister.

Festivalens budskap var tydligt och gick som en röd tråd genom kvällen: kärlek och gemenskap.

Bakom festivalen stod Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm, Stockholms Stadsmission som driver ungdomsgården på Blå Huset och stadsdelsförvaltningen i Spånga-Tensta, ett samarbete där alla bidrog med stöd och resurser. Ortens favoriter som är en lokal förening och arbetar för trygghet och säkerhet på festivaler, konserter och idrottsevenemang runt om i Stockholm, var också på plats. Arrangörsgruppen hade även rekryterat ett stort antal volontära ungdomar från Tensta som hjälpte till med allt praktiskt kring festivalen.

Nu ser vi fram mot Gäcda 2017!

 

Foto: Gunnar Elvin