Vi vill att fler ska rösta

Inför valet 2018 genomför Studieförbundet Vuxenskolan flera olika satsningar med målet att få fler att rösta.

Satsningarna riktar sig till tre olika målgrupper där valdeltagandet är lägre jämfört med befolkningen i övrigt: människor med funktionsvariationer, psykisk ohälsa samt boende i ytterstadsområden.

Med stöd av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor genomför Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm kostnadsfria cirklar för förbundets olika målgrupper inför valet. Med utgångspunkt från materialet Mitt Val – ett studiematerial om politik och val på lättläst svenska – träffar Studieförbundet Vuxenskolan flera grupper runt om i Stockholm och diskuterar politik och pratar om hur man röstar.

Våra satsningar i ytterstaden för att nå unga och nya svenskar består även i att närvara vid festivaler och event som 127-festivalen i Skärholmen och kommande Gäcda-festivalen i Spånga by i Tensta den 1:a september. Gäcda-festivalen arrangeras av ungdomar på ungdomsgården Blå Huset, med stöd från Studieförbundet Vuxenskolan, och årets tema är att uppmana folk att göra sin röst hörd i valet.

I Studieförbundet Vuxenskolans tält på 127 festivalen den 3:e augusti berättade våra medarbetare Mariela Concha-Ferreira och Chabnam Koistinen för besökare om hur man röstar, vårt demokratiuppdrag och projektet Mitt Val. Besökare fick även testa att rösta i ett lånat valbås.

127 festivalen den 3:e augusti är en del av föreningen 127:s röster räknas. Föreningen startades av en grupp ungdomar inför förra valet, många av dem så unga som 14 år. Ungdomarna ville ändra på det faktum att många, framför allt förstagångsväljare, inom postnummerområdet 127 (Skärholmen, Bredäng, Sätra Vårberg) inte röstade. 

Videoklipp: Lina A. Rida från 127 röster räknas

- 2014 såg vi att valdeltagandet här i Skärholmen var väldigt lågt, det låg på ca 53 %, och om man kollar på rikssnittet så är det 86 %. Så vi gick ihop några stycken för att försöka öka valdeltagandet. Vi vill att alla ska rösta oavsett vad de väljer att rösta på, berättar Lina A Rida som är engagerad i föreningen 127:s röster räknas.

Föreningen ordnar festivaler, torgmöten och andra evenemang i området för att uppmana folk att rösta, och är aktiva på sociala medier för att nå ungdomar.

- Nu står vi på Skärholmens torg och försöker locka folk att rösta, särskilt förstagångsväljare och nyanlända som inte behärskar språket så bra. Vi har tryckt ut valinformation på en massa olika språk så att vi kan nå de människor som har svårt att ta sig till vallokalerna den 9 september, fortsätter Lina A Rida.

Förra valet lyckades föreningen öka valdeltagandet i området med ett par procentenheter och blev uppmärksammade för sitt arbete.

Videoklipp: Alexander Zadruznev från 127 röster räknas

- Det var svårt att som ung tas på allvar men det funkade när man använde sig av argumenten att jag inte har möjlighet att rösta men det har du. Därför är det väldigt viktigt att du går och röstar, för jag kan inte. Nu är det ett nytt val och vi ska sikta högre än nånsin. Efter fyra års engagemang, arbete och slit får jag äntligen rösta eftersom jag fyllt 18, och jag är väldigt taggad. Det är det här demokrati handlar om, att erövra det för varje generation som kommer, säger Alexander Zadruzny från 127:s röster räknas.

En undersökning gjord av SCB 2014 visade att valdeltagandet också är lägre bland personer med funktionsvariationer jämfört med övriga befolkningen. Undersökningen visade att valdeltagandet även varierar beroende på funktionsvariation. Allra minst röstade personer med intellektuell funktionsnedsättning men även personer med svår ångest eller psykisk ohälsa röstade i mindre omfattning än befolkningen i övrigt.

– Det måste vi ändra på. Demokratin är viktig för alla. Allas röst räknas, säger Kersti Larsson, utvecklingsledare på Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm.

Studieförbundet Vuxenskolan har, förutom att ha genomfört kostnadsfria cirklar om valet för gruppen, tagit fram en ny och helt unik online-utbildning för att hjälpa politiker att bli mer begripliga.

– Vi vill bidra till att fler röstar i september, avslutar Kersti Larsson.

 

 Videoklipp: Bli en lättläst politiker