Tillbaka

​Satsning på hiphop i Kista

Nu utökas Studieförbundet Vuxenskolans framgångsrika verksamhet för ungdomar som vill hålla på med hiphop. Den 4 juni invigs en helt ny studio i Kista.

- Ungdomar får chansen att lära sig musikproduktion, att skriva sin egen musik och att ta ansvar, berättar Alcides Gimenez, enhetschef på Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm.

- Vi har en anställd musikansvarig på plats som är cirkelledare, men som fungerar som mentor, fortsätter Alcides Gimenez.

Vuxenskolan har etablerade musikstudios i Tensta och Hornstull sedan tidigare. Målet är att även stärkta banden mellan olika delar av Stockholm. Den nya studion kommer att drivas i samarbete med Kista folkhögskola.

Jon Skoog är musikansvarig vid Vuxenskolans studio i Hornstull och har ansvarat för studiobygget i Kista.

- Det vi har lärt oss i Hornstull använder vi nu i Kista, berättar han.

- Vi jobbar aktivt med att ha lika många tjejer och killar i studion. Alla får chansen att lära sig musikproduktion från grunden. Det ger dem makten över deras musik, och självförtroende i branschen.

Ta vara på ungdomars drivkrafter

- Genom att ta vara på ungdomars drivkraft och engagemang, kan vi möta dem och se till att de får del av folkbildningens alla positiva effekter, säger Annika Estassy Lovén, chef för Studieförbundet Vuxenskolan i Stockholm.

- Vi ser hur ungdomar som får vårt förtroende också växer i andra sammanhang såsom hemma och i skolan. Vi ger dem möjligheterna och arbetsformerna.

Verksamhet som gör skillnad

Att få odla ett intresse kan vara avgörande för framtiden. Det har erfarenhet från liknande verksamhet inom Vuxenskolan visat.

Forskningen visar även att ungdomarna som deltar i Vuxenskolans hiphopverksamhet förvärvar socialt kapital. I ett samhällsperspektiv anses det ha en positiv påverkan på ekonomisk tillväxt, lycka, hälsa, demokrati, politiskt och samhälleligt engagemang. Dessutom fungerar det brottsförebyggande. Forskarna Johan Söderman vid Malmö högskola har tillsammans med Johan A. Lundin studerat Vuxenskolans hiphopverksamhet och resultatet finns i rapporten ”Unity – hiphop, socialt kapital och lärande i Studieförbundet Vuxenskolan”.

---

Invigningen äger rum torsdag den 4 juli kl 15.00-17.00 på Kista Träff /Kista Folkhögskola, Kista Torg 7.

Läs pressmeddelandet på mynewsdesk

Studieförbundet Vuxenskolan Stockholm

stockholm@sv.se

www.sv.se/stockholm

Studieförbundet Vuxenskolan är ett av 10 studieförbund. Vuxenskolan är det studieförbund som finns på flest orter i Sverige. Vi har ett brett utbud av kurser som är öppna för allmänheten. Vi har också en omfattande kursverksamhet för personer med funktionsnedsättning samt samarbete med flera hundra organisationer. Varav drygt 100 internationella kulturföreningar.

Studieförbundet Vuxenskolan hävdar alla människors lika värde och rättigheter.

Vår bildningssyn bygger på människans förmåga att själv forma sitt liv tillsammans med andra människor och med hänsyn till miljön.