Djur, natur & miljö, Samhälle

Går du i tankarna att börja leva Off-Grid? Eller gör du det redan, men behöver mer tips på hur livet kan bli mer behagligt. Då är den här kursen till för dig.

Sommaren är underbar då allt är så enkelt Off-Grid. När vintern kommer behöver man vara preparerad och redo. Det måste finnas ved eller annat bränsle som kan hålla boendet och dig varma. Matlagning och hygien blir också svårare. Mörkret blir definitivt mer påtagligt! Vatten måste gå att få tag på, elektricitet från någon elkälla är också ett måste.
Man kan välja att leva väldigt enkelt i tält eller i en egengjord hydda av träslanor och granris i skogen med en brasa till värme eller också kan man ha en lite lyxigare tillvaro.

Jag, min fru och 2 katter har valt det senare, eller snarare har det blivit så att vi under de senaste åren utvecklat boendet med solpaneler, batterier mm. så att vi kan använda elektriska apparater som ex. kylskåp, dammsugare och hårfön. Bastu för hygien när det är kallt, annars tvättar vi oss i sjön. Ett utedass har vi också byggt.
Brunnsvatten på sommaren och sjövatten på vintern.

När vi först tog över stugan fanns ingenting förutom gasspis, vedspis och en öppen spis. Då fick vi använda stearinljus och pannlampor för att se något på kvällen. Huset är på ca 30m2 så vi måste förutom att samsas också tänka till innan vi handlar. Vi behöver också se till så att den 2 km långa grusvägen är användbar på vintern. En väldigt härlig bieffekt med ett enkelt boende är att det har blivit rejält nedbantat med prylar, 30 m2 är definitivt inte stort nog för allt som man tar för givet idag.

Vi pratar om dessa ämnen under kursen, fler kan tillkomma om behov finns.

Du lär dig:
1. Hur du löser elektricitet och Internet
2. Tips på lösningar att få fram vatten samt fixar tvätt och hygien
3. Hur du kan hålla dig och boendet varmt
4. Diskussion om hur du kan preppa inför kommande vinter och framtiden
5. Hur kan du förenkla ditt sätt att leva? Downsiza.
6. Du får idéer om odling, fiske och jakt för att bli mer självförsörjande samt byggtips

Kursledare
Roger Johansson är en erfaren kursledare som levt Off-Grid i många år.
Han kan det mesta som man måste kunna för att överleva under mycket enkla förhållanden. Han är självförsörjande när det gäller el, vatten och grönsaker. Att downsiza och leva enkelt för att komma närmare naturen och kunna leva mer stressfritt är hans melodi. Fiske, jakt och odling är hans stora intressen förutom att bygga till på stugan.

Distanskurs online
Du kommer i god tid innan kursstarten få instruktioner om hur du loggar in på kursen och deltar. För att genomföra kursen behöver du tillgång till dator, headset och internetuppkoppling.

Bra att veta:
• Länken till kursen skickas till dig via e-post innan kursstart.
• Vi skickar kallelse/faktura via e-post inför kursstarten.

Rabattkoder
För att få ta del av en rabatt behöver du skriva aktuell rabattkod i rutan vid anmälan online.
Rabatten kan ej ges i efterhand när anmälan är genomförd.