Hantverk & konst

Fäbodskurs - Det svenska fäbodbruket

Har du alltid varit fascinerad av hur det är att leva nära natur, djur och utan tex el? Fäbodar är just en sådan plats. Men hur lever de kvar idag?

Vår erfarne ledare Ulla Alm kommer ta med dig på en unik resa till livet kring en fäbod. Ett levande kulturarv och ett brukningssätt för framtiden. Hållbart, resurssnålt och miljövänligt. Vi behöver se tillbaka för lära oss att bruka både skog och naturbeten på ett biologiskt bra sätt.

Följ med, för just du behövs för framtidens biologiska mångfald.

Nivå/ Förkunskaper
Nybörjare - inga förkunskaper krävs.

Du lär dig
• Möt boken FÄBODEN tillsammans med författaren
• Praktiska moment som du behöver kunna på en fäbod.
• Fårklippning med handsax
• Gärdesgårdsbygge
• Slå med lie
• Mjölka för hand

Kursmaterial
Vi använder boken "Fäboden naturen, kulturen och kulturlandskapet" av Håkan Tunon. Boken finns tillgänglig på kursen.

Dag och tid
OBS! Startdatum ej klart.
Plats: Överjärva gård, Solna

Kursledare
Ulla Alm är en erfaren och uppskattad kursledare. Hennes liv som fårägare började för ungefär 20 år sedan. Nu har hon hand om 32 tackor och tre baggar på Överjärva gård. Hon är även ordförande i den ideella föreningen ”Kulturlandskaparna” som förutom kurser i fårskötsel även anordnar kurser i konsten att bygga gärdesgård, tova och spinna, slipa och slå med lie samt fårklippning med maskin.
Ulla Alm har byggt gärdesgård i 35 år. Stilen kommer från Roslagen. Den är tät och i detta fallet byggd av rundvirke. “Om man är noggrann blir det väldigt vackert”, säger Ulla. “Det är viktigt att detta hantverk kommer att kunna utövas framåt i tiden. Sverige har varit fyllt av gärdesgårdar i flera tusen år.”

Bra att veta
Kursen är utomhus - ta på dig lämpliga kläder.
Vi skickar kallelse/faktura via e-post inför kursstarten. Tips! titta i skräpkorgen om den ej kommit fram.

Covid-19 restriktioner
Vi följer Folkhälsomyndigheten och kommuners restriktioner samtidigt som vi värnar om våra deltagares behov av möte, rörelse samt utveckling. Alla våra kurser genomgår Folkhälsomyndighetens riskbedömning för att säkerställa din och vår personals säkerhet och hälsa.

Om det kommer skärpta restriktioner gällande Covid-19 innan kursstart som innebär att vi inte kan starta kursen som planerat förbehåller vi oss rätten att flytta fram kursstarten.

Om det kommer skärpta restriktioner gällande Covid-19 under pågående kurs förbehåller vi oss rätten att antingen flytta fram enstaka tillfällen, övergå till digital verksamhet alternativt vara utomhus.

Rabatt och tillgodo
För att få ta del av en rabatt eller tillgodo behöver du skriva aktuell rabattkod eller tillgodo i rutan för meddelande vid anmälan.
Rabatt eller tillgodo kan ej ges i efterhand när anmälan är genomförd.