SVs Fotoskola Venedigresa v 17

SVs Fotoskola Venedigresa v 17

Media, foto, film och grafisk formgivning


Följ med på en unik 3-dagars fotoresa till Italien och Venedig. Världens kanske mest unika, historiska, vackra och romantiska stad. Det perfekt stället att lära sig mer om fotografering och utveckla det du redan kan om din kamera.

Resan till Venedig är utformad som en kurs fylld med praktiska övningar. Här fokuserar vi helt på att du verkligen ska lära dig och känna dig bekväm med den grundläggande fototekniken, din kamerans olika inställningar och reglage och hur du använder dem på bästa sätt för att få med ditt motiv som du vill ha det på bild. Medan vi tar oss runt Venedig varvar vi korta teoretiska genomgångar och förklaringar med små konkreta uppgifter kopplats till det iv just gått igenom. En del löser du själv medan andra görs i grupp.

När du kommer hem har du med dig ett helt gäng med verktyg, praktiska tips och ”hemliga” knep färdiga att använda på dina motiv och till dina bilder.
Den här helgen passar allra bäst dig som kanske har gått en fotokurs tidigare och behöver hjälp att komma igång och praktiskt använda de teoretiska kunskaper du då fick. Har du inte tidigare gått någon fotokurs kanske du själv har införskaffat grundkunskaperna i hur din kamera fungerar. Här får du hjälp med både nya kunskaper samt att använda de du redan har i praktiken.

Venedig är en stad som verkligen präglas av att vara byggd på drygt 100 öar med runt 400 broar och ca. 150 kanaler. Mycket av det som påverkat andra städer i världen de senaste århundradena hittade aldrig hit. Här finns ex. inga bilar eller cyklar, ingen tunnelbana och inga bussar (det finns dock ett Mc Donalds, men det är inte stort och lätt att både missa och undvika). Mycket är sig likt sedan både Marcopolo senare Casanova levde här. Allt som i andra städer sköts med bil görs här på vattnet (ex. polis, brandkår, taxi, buss, post…). Det här blir några dagar fyllda med massor av fotografering, nya kunskaper och fantastiska upplevelser.

Upplägg
Venedig lör. 28/4- tis. 1/5

Lördag eftermiddag/kväll
Vi träffas på eftermiddagen på plats som vi kommer överens om innan. En plats som alla känner sig bekväma med att hitta. Beskrivning och detaljer kommer senare. Vi diskuterar lite fototeknik, gör några ”fotouppdrag”, m. m. och vi avslutar med att vi gemensamt äter på kvällen.

Söndag förmiddag/kväll
Vi träffas 9.00 och kör på hela dagen och kvällen. En del tillsammans och en del individuellt.

Måndag Förmiddag/kväll
Vi träffas 9.00 och kör på hela dagen och kvällen. En del tillsammans och en del individuellt.

Under söndagen eller måndagen kommer vi att ta en lite båttur till en av de öar som ligger en bit ifrån Venedig. En tur som tar några timmar och ger lite annan typ av miljö. Vilken dag det blir beror på väder.

Förslag flyg
Lördag 28/4
Norwegian 9.50-12.30
Tisdag 1/5
Norwegian 10.20-12.50

Förslagsvis åker man ner ett par dagar innan eller åker hem lite efter så får man ett par dagar extra i Venedig.

När det gäller pris på resan ned och hem så är den rent statistiskt i regel billigast runt sex veckor innan. Men det brukar inte skilja sig så mycket två veckor tidigare eller senare.

För mer information om kursen kontakta ulla-karin.gripenstam@sv.se

Förkunskaper
Det är bra om du har lite koll på grundläggande fototeknik. Omdu känner dig osäker kring om du kan tillräckligt för att följa med får du gärna skicka ett mail. Du kan då få lite tips på litteratur att förbereda dig med. Du kommer då vara väl förberedd för helgen i Venedig.

Material
Ta med dig egen utrustning

Kursinnehåll
Helgen är upplagd så att du både ska lära dig massor samtidigt som du får uppleva och upptäcka Venedig samt ha några väldigt trevliga och annorlunda dagar. En stor del av tiden är utformad ungefär enligt följande.

Vi träffas på ett café, ett torg eller någon annan lämplig plats. Tillsammans går vi igenom en funktion på kameran, en typ av motiv, ett vanligt problem eller liknande.
Direkt efter delas en fotouppgift ut. Vi tittar på kartan och bestämmer tid och en plats dit alla hittar för nästa ”möte”. Kanske ett torg i närheten, en bro eller ett kafé. En del fotouppgifter görs i grupp (oftast 2-3 personer) medan andra löses individuellt. De flesta av de här uppgifterna tar 10-20 minuter att lösa innan vi träffas igen.
När vi sedan träffas på den bestämda platsen går vi igenom hur det gick att lösa fotouppgiften. Var den svår eller enkel, uppstod några problem, kom det upp några nya frågor och hur går det här att använda i andra sammanhang?

Vi går sedan igenom nästa moment och bestämmer en ny plats och tid. På det här sättet tar vi oss runt stora delar av Venedig, ser många av de bästa platserna och samtidigt lär oss att på bästa sätt få med det på bild. En eller ett par gånger per dag tar vi fram en medtagen iPad och tittar på, analyserar och diskuterar kring de bilder vi tagit. Oftast gör vi det här i kombination, med en lunch eller en espresso tillsammans med lite underbar färsk italiensk glass.
Givetvis kommer det även finnas gott om tid att upptäcka Venedig på egen hand (eller i grupp). Vi kommer under en av dagarna även besöka en av de omgivande lite ”lugnare” öarna (ex. Burano, Murano eller Torcello).

Ledare
Robin Divander har under 17 år undervisat och hållit i resor inom fotografering och trädgård. När han inte undervisar eller leder resor arbetar han antingen med frilansuppdrag som fotograf/journalist eller med att driva sitt eget trädgårdsanläggningsföretag.

Bra att veta
Boende: Bokas själv efter egna önskemål. Efter anmälan får du information och tips kring bokningen. Många väljer att dela rum med annan deltagare. Räkna med från 300 kr/natt för del i dubbelrum.
Resa: Bokar du själv efter egna önskemål. Kostnad från runt 700 kr
Vi skickar kallelse/faktura inför kursstarten.