Språk, Trädgård, hus och hem, Övrigt

Lär dig om hur och varför blommorna har fått sina namn på latin

Innehåll
Vill ni veta mer om växternas namn? Efter en grönskande sommar kan ni i augusti och september lägga nya namn till era skyddslingar i trädgården och ute i markerna. Vi erbjuder en kort orientering kring bakgrund till och bruk av Linnés binära latinska kod för botaniken där ni själva får presentera en (kanske levande?) växt för oss. Kanske får vi också tid att träffa på någon av de många Linnéminnena i Uppsala?

Plats
Studieförbundet Vuxenskolans lokaler på Kungsängsgatan 12 i Uppsala. Vid ett tillfälle genomförs ett studiebesök vid ett Linnéminne i stan.

Upplägg:
Vid sex tillfällen under augusti och september.
- Linné och hans tid
- Linnés biografi
- Latinets betydelse och egenheter, grammatisk struktur, exempel på latinsk text
- Linnés binära kod med exempel
- Konkreta exempel på den binära koden med hjälp av deltagarna
- Studiebesök vid någon av Linnéminnena

Förkunskaper
Nybörjarkurs, inga förkunskaper i latin krävs för att följa denna kurs.

Upplägg
Kursen sträcker sig över 6 veckor, med träff på torsdagskvällar klockan 17.30-19.00.

Ledaren
Kursen leds av Erik Wiberg, tidigare universitetsadjunkt vid Institutionen för språk vid Linnéuniversitetet i Växjö.
Erik har också erfarenhet som cirkelledare för nybörjarkurser i latin och en cirkel kring ’Latin med blomsterdialekt’ under Linnéjubiléet 2007.

"Som lärare i komplicerade språk lägger jag an på noggrannhet, systematik och struktur, allt förstås anpassat till det stadium och det studiesammanhang det gäller. Cirkelledarskapet har en speciell karaktär, eftersom syftet inte är hårdplugg, examination och betyg utan orientering och inblick, inte bara i själva språket utan också i dess omvärld och kultur. Viktigt är också att skapa en atmosfär av vänlig delaktighet."

Anmälningsinformation
Anmäl dig direkt här på hemsidan (knappen märkt "ANMÄLAN").

Bra att veta
Vi skickar dig en kallelse/faktura några veckor innan kursstart. Om du anmäler dig här via vår webb så får du också en bekräftelse på din anmälan direkt. För att spara på vår miljö skickar vi dessa via e-post.

Efter avslutad kurs kan ni komma att få en utvärderingsenkät mailad till er. Vi uppskattar om ni har möjlighet att besvara den då.