Mat & dryck

Matkurs i tiden!

Mer grönt i vardagsmaten ger mer liv åt alla, människor, planet och djur. Vad Matis & Pratis vill ge dig är friskfaktorer och livsenergi! Och det genom att förvandla dig till näringsjägare. Du får lära dig var näringen finns och hur du kan trolla in den i maten, i nya rätter eller i dina gamla. Köttätare eller vegan – alla kan vi må bättre utan att behöva ändra hela vårt liv. Du kanske är ensam i familjen i din strävan att äta nyttigare mat? I så fall lär du dig hur du kan ge dig själv hälsosam mat utan större ansträngning, samtidigt som alla i familjen får äta vidare som de är vana. Eller är det så att du vill ge hela din familj mer energi, men att de kanske inte är med dig i de tankarna? Om det är så, får du lära dig hur du i små steg kan förändra maträtterna ni redan lagar till mer näringsriktiga.

Om du är så lyckligt lottad att hela familjen är med på tåget – ja, då har du också kommit rätt. Så klart! Då får du lära dig att använda hela spektrumet av rotfrukter, bönor, kryddor, alger, kål, bladgrönsaker och glutenfria, mineralrika alternativ till ris och pasta. Du får pröva nya smakkombinationer, och du lär dig hur man får det bästa upptaget av energi och näring i en måltid. Bra va! Mat är kärlek!

Så – vad sägs om en kurs som fyller dig med kunskap, glädje och vilja att föra in mer grön och oraffinerad mat i ditt liv?

Det är totalt fem pass med olika teman, och de är 90 minuter långa. De står för sig själva, så du behöver inte gå alla för att få ut något av dem men självklart är det bra om du kan delta vid alla tillfällen. Passen handlar om näringskunskap, basvarukunskap, matlagningskunskap och hur vi med matens hjälp kan stärka vår hälsa på ett glädjefullt sätt. Tanken är att de som går kursen sakta men säkert ska få in nya matvaror i sin matlagning, så att kunskapen blir bestående och stannar kvar när kursen är slut.

Det är ingen regelrätt matlagning utan teori med prova på-pass och väldigt mycket inspiration och recept.

Kursledare: Lia Starälv som driver Café Samt i Enköping