2022-11-01

Monique Widingsjö – vår bivänliga cirkelledare

Vi fick en pratstund med Monique Widingsjö – vår cirkelledare som håller biodlingskurser i Östhammar.

Berätta lite om din bakgrund

- Min pappa härstammar från en bondsläkt och från barnsben var djurhållning och odling en del av vardagen. Vi hade alltid massor med djur hemma, och själv har jag alltid åtminstone haft en katt.

2017 skaffade vi vår första två bikupor, och sedan dess har intresset för biodling bara växt. De insekterna är otroligt fascinerande och deras bidrag till pollineringen för vår matförsörjning oerhört viktig.

Det första jag ville bli när jag skulle bli stor var fröken (lärarinna). Att dela mina kunskaper och erfarenheter med andra är det roligaste jag vet.

Efter många utsvänger i livet jobbar jag numera som utbildningsadministratör vid Stockholms universitet och tillsammans med maken Johan är vi på väg att bli yrkesbiodlare.


Hur kommer det sig att du blev kursledare? 

- När coronapandemin slog till, hade kursledare i vår lokala biodlarförening svårt att ställa om till distans. Jag tog chansen att gå en cirkelledarutbildning på distans i Jämtlands län hösten 2021 och tillsammans med de gamla kursledarna höll jag i några träffar på grundkursen i biodling i Upplands Väsby/Sollentuna våren 2022.

Att jag själv blev kursledare i Östhammar var en ren slump. Jag var på Oland Visar 2022 och kollade förbi SV:s monter där jag började prata med han som bemannade montern vid tillfället. Han sa att de i många år har försökt hitta en cirkelledare i biodling i Östhammar, och sa till att jag skulle hålla kurser i biodling från och med nu.


Berätta lite om kursen/kurserna du håller

- I höstas höll jag tillsammans med Johan grundkursen biodling, den teoretiska delen i Östhammar. Nu under våren kommer fortsättningen med den praktiska delen. Den praktiska delen riktar sig till de som gick grundkursen biodling i höstas eller fått dessa kunskaper på något annat sätt, men även till de som har gått en grundkurs tidigare och vill uppfräscha sina kunskaper kring de praktiska momenten i biodlingen.


Vad är det bästa med att jobba inom folkbildningen?

- Att träffa människor i alla åldrar, med alla möjliga bakgrunder, kunskaper och erfarenheter är väldigt lärorik. Att på köpet överföra mina erfarenheter och kunskaper till andra är oerhört givande.


Tack Monique för att du delat med dig till oss!