Tillbaka

Upplev Uppsala med nya ögon

Upptäck vår stad på annorlunda stadsvandringar tillsammans med kunnige och entusiastiske Anders Allard.

Vi är väldigt glada att kunna anordna stadsvandringar med olika spännande och lite oväntade teman – detaljer och kuriosa, gamla spårvagnslinjer, nationhistoria och även en föreläsning med bilder om Lechehusen runt Skomakargatan. Vi ser fram emot samarbetet med Anders och att med honom som ciceron erbjuda detta.

”Sedan en tid tillbaka håller jag olika guidade vandringar, både i Uppsala och i Stockholm. Vandringarna är opretentiösa och jag gör dem för att dela med mig lite av det jag lärt mig under årens lopp och som jag själv har tyckt varit intressant. Kunskaperna har jag fått genom ett flertal arkitekturvandringar, andra Uppsalavandringar, olika böcker, artiklar, länkar på nätet, olika tips och många egna rekognoseringar. Jag har för närvarande tre olika vandringar i Uppsala och några olika även i Stockholm. Vandringarna har lite olika inriktningar, men de flesta är för dem som redan känner sin stad rätt väl men vill upptäcka staden med nya ögon. Jag ser mycket fram emot detta samarbete och möjligheterna att komma ut till Studieförbundet Vuxenskolans stora nätverk” (Anders Allard)
imageec7a3.pngAnders Allard


DETALJER OCH KURIOSA I CENTRALA UPPSALA
Inriktningen på den här vandringen är det lite udda och ovanliga och sådant som kanske inte alla känner till. Även om man gått många gånger i stan, är det inte säkert att man lagt märke till dessa detaljer eller känner till historierna bakom dem.

LÄNGS GAMLA SPÅRVAGNSLINJER
Under 47 år hade vi spårvagnstrafik i Uppsala, fram till år 1953. Det finns ingen spårvagnsräls kvar, men det finns en hel del andra synliga rester kvar efter trafiken. Den här vandringen går längs delar av några av linjerna. Under vandringen informeras om Uppsalas olika spårvagnslinjer. Det informeras även om annat, som vi passerar längs vår väg.

UPPSALAS NATIONER
Vår vandring går förbi Uppsalas alla 13 nationer och det ges lite information om var och en. Under vandringen informeras även om nationsväsendets uppkomst och om vilka hedersledamöter nationerna har. Det berättas även om den inte helt kända historien bakom grundandet av Uppsala universitet. Det informeras även om annat, som vi passerar längs vår väg.

LECHEHUSEN RUNT SKOMAKARGATAN
En föreläsning om min tidigare fotoutställning om Lechehusen runt Skomakargatan i Sala backe, uppförda 1950-53. Det är fortfarande ett mycket uppskattat bostadsområde, genomsyrat av stadsarkitekten Gunnar Leches tankar och idéer. Under föreläsningen informeras även om Gunnar Leches liv och verksamhet i Uppsala.

FÖR MER INFORMATION OCH ANMÄLAN:
Anders Allard
nils.anders.allard@gmail.com 

Susan Gallone
susan.gallone@sv.se