Tillbaka

Upplev Uppsala med nya ögon

Upptäck vår stad på annorlunda stadsvandringar tillsammans med kunnige och entusiastiske Anders Allard. 

Vi är väldigt glada att kunna anordna stadsvandringar med olika spännande och lite oväntade teman – detaljer och kuriosa, Uppsalas broar, gamla spårvagnslinjer, Uppsalas studentnationer och vandrar i Gunnar Leches fotspår. Vi är glada för samarbetet med Anders och att med honom som ciceron erbjuda detta.

”Sedan en tid tillbaka håller jag olika guidade vandringar, både i Uppsala och i Stockholm. Vandringarna är opretentiösa och jag gör dem för att dela med mig lite av det jag lärt mig under årens lopp och som jag själv har tyckt varit intressant. Kunskaperna har jag fått genom ett flertal arkitekturvandringar, andra Uppsalavandringar, olika böcker, artiklar, länkar på nätet, olika tips och många egna rekognoseringar. Mina vandringar har lite olika inriktningar, men de flesta är för dem som redan känner sin stad rätt väl men vill upptäcka staden med nya ögon. Jag ser mycket fram emot detta samarbete och möjligheterna att komma ut till Studieförbundet Vuxenskolans stora nätverk” (Anders Allard)
imageec7a3.pngAnders Allard


DETALJER OCH KURIOSA I CENTRALA UPPSALA - FRÅN SVINTORGET TILL BONDKYRKAN
Inriktningen på den här vandringen är det lite udda och ovanliga och sådant som kanske inte alla känner till. Även om man gått många gånger i stan, är det inte säkert att man lagt märke till dessa detaljer eller känner till historierna bakom dem.

DETALJER OCH KURIOSA I CENTRALA UPPSALA - FRÅN DEKANHUSET TILL BREDGRÄND
Inriktningen på den här vandringen är det lite udda och ovanliga och sådant som kanske inte alla känner till. Även om man gått många gånger i stan, är det inte säkert att man lagt märke till dessa detaljer eller känner till historierna bakom dem.

LÄNGS GAMLA SPÅRVAGNSLINJER
Under 47 år hade vi spårvagnstrafik i Uppsala, fram till år 1953. Det finns ingen spårvagnsräls kvar, men det finns en hel del andra synliga rester kvar efter trafiken. Den här vandringen går längs delar av några av linjerna. Under vandringen informeras om Uppsalas olika spårvagnslinjer. 

UPPSALAS STUDENTNATIONER
Vår vandring går förbi Uppsalas alla 13 nationer och det ges lite information och kuriosa om var och en. Under vandringen informeras även om nationsväsendets uppkomst och om vilka hedersledamöter nationerna har. Det berättas även om den inte helt kända historien bakom grundandet av Uppsala universitet. 

UPPSALAS BROAR
Det går många broar över Fyrisån, var och en med sin historia värd att berättas.

I GUNNAR LECHES FOTSPÅR - NYHET!
Gunnar Leche var Uppsalas stadsarkitekt under åren 1920-54 och han satte sin prägel på staden, allt från stadsplaner till små detaljer. Han har ritat bl a Vaksalaskolan, hela områden i Lasseby gärde, Tuna Backar och Sala Backar och många hus i Fålhagen, Luthagen och Höganäs. Vi ser flera exempel på hus han ritat i Fålhagen och i centrala stan, i olika stilar. Vi går förbi några ställen där han arbetat och får även veta lite mer om privatpersonen Gunnar Leche. En hel del är nog lite överraskande för många.


FÖR MER INFORMATION OCH ANMÄLAN:
Anders Allard
nils.anders.allard@gmail.com 
Mobil: 0738193400

Susan Gallone
susan.gallone@sv.se
Mobil: 0723101369