Lättläst version saknas
Tillbaka

Välkommen till Seniorsurfarna!

Allt mer i vår vardag styrs av teknik. Om man inte hänger med i utvecklingen riskerar man att snabbt hamna på efterkälken och i värsta fall i utanförskap. Med hjälp av fyra av Sveriges mest folkkära personer, Claes Malmberg, Marianne Mörck, Björn Hellberg, Ewa Fröling samt programledaren Kattis Ahlström vill UR nu hjälpa seniorer att gå från mer eller mindre digitala oskulder till fullfjädrade seniorsurfare. I ett antal program får tittarna lära sig allt från att skicka e-post och skicka sms till att ladda ner Bank-ID och använda sig av Swish.

För många äldre har olika digitala tjänster inte alls förenklat tillvaron utan snarare komplicerat den. Det vill tv-programmet Seniorsurfarna nu råda bot på, tillsammans med studieförbund, seniororganisationer och folkhögskolor. Studieförbundet Vuxenskolans rapport till UR var upprinnelsen till programmet och har tillsammans med cirkelledare och deltagare från SPF Seniorerna fungerat som bollplank. 

Vi på SV har skapat en sajt där vi samlat studiematerial, färdiga guider i praktisk användning samt färdiga upplägg av studiecirkelprogram för att enkelt kunna starta igång studiecirklar med inspiration från programmen. Du som vill vara cirkelledare i materialet får tillgång till sidan genom att kontakta din avdelning eller lena.gode@sv.se. För att få tillgång till sajten behövs ett konto i Learnify, som är vår lärplattform, vilket självklart är gratis för våra cirkelledare. 

Från URs sida kompletteras programmen med Seniorsurfarskolan, som består av tolv stycken korta färdighetsklipp. Dessa finns att tillgå här på URPlay, samt på SVs sajt, så att de kan användas som inspiration och utgångspunkt i samband med studiecirkeln. 

Är du intresserad av att leda en cirkel? Hör av dig till oss!

Seniorsurfarna består av sex program som börjar sändas den 20 februari kl 21.00 i SVT1

Vi erbjuder runt om i Värmland olika kurser inom Data och IT förutom Seniorsurfarskolan.