Media & kommunikation

Varför ska man ha lättläst text? Enligt ett riksdagsbeslut ska Sverige från år 2010 vara tillgängligt för alla. Detta beslut gäller såväl offentlig (myndigheter, institutioner och kommuner) som idéburen sektor.

Det handlar om att våra lokaler ska vara anpassade så att personer med funktionsnedsättning kan delta i vår verksamhet. Det handlar också om att personer med funktionsnedsättningar ska kunna ta del av den information som ges ut. Det är ungefär en och en halv miljon medborgare som behöver förenklad information för att kunna ta del av samhället. Därför är det viktigt att kunna formulera sig så att alla förstår.

Dagen börjar med en föreläsning och efter lunch arbetar vi med olika texter. Ta gärna med egna exempel på texter du vill arbeta med.

Under dagen kommer vi att arbeta med:
• Vem behöver lättläst?
• Vad är viktigt att tänka på när man skriver lättläst.
• Praktiskt arbete med att ändra texter till lättläst.
• Praktiskt arbete med att skriva lättläst - exempelvis protokoll, inbjudningar, kallelser, artiklar med mera.

Kursledare Mise Sten är stödpedagog inom LSS och har lång erfarenhet av att arbeta med lättlästa texter och att utbilda läsombud. Hon är bland annat utbildad till läsombudsinspiratör på Centrum för lättläst.

Karlstads stadsbibliotek finns på plats och tipsar om lättlästa böcker som handlar om politik och demokrati för både stora och små.


Kursledare: Mise Sten
Tid: Måndag 20 september kl 9.30 - 15.30
Plats: Arenan, Bibliotekshuset, Västra Torggatan 26, 65224 Karlstad
Kostnad: 250 kr/person inkl fika
Anmälan: varmland@sv.se ∙ 010-490 11 00 ∙ eller här på hemsidan


Information angående covid-19
SV Värmland följer noga folkhälsomyndighetens rekommendationer och de lokala riktlinjerna och arbetar för att all vår verksamhet ska vara så coronasäker som möjligt. Vi öppnar upp med försiktighet och uppmanar alla att fortsätta hålla avstånd, både inom- och utomhus, tvätta händerna, stanna hemma om du känner dig sjuk. Välkommen att kontakta ditt lokala SV-kontor för mer information. Läs mer här.