Hantverk & konst

En nybörjarkurs där vi lär oss allt från att rensa näver och göra remsor till att skapa saker genom att använda teknikerna rakflätning och snedflätning.

Vi går också igenom en del historik om näverslöjden,regler när en vill skaffa näver samt om verktyg och olika tekniker. Deltagarna får lära sig flera olika flätningstekniker och skarvningsmetoder.

Du behöver inte ha några förkunskaper.

Näver köper du på plats av kursledaren.

Kursen är under två dagar.

Kursledaren: Margareta Svensson .
Här berättar hon om sin kunskap när det gäller näverslöjd: Är uppväxt på en stor gård i Dalsland. Min mor höll på med alla hantverk. Näver gjorde jag först tillsammans med henne på kurs. Efter hennes död tog jag vara på verktygen. Gått olika kurser därefter . I 38 år har jag haft nybörjarkurs och fortsättningskurs för Hemslöjdslagen i Sverige och sedan 1997 hos Husflidslagen i Norge. Varit med i Gränsehantverk. Sitter ofta på olika museer och visar Näverflätning. Är med i ett 1700tals evangemang Kongen Kommer 1704 i Gamlebyn Fredriksstad . Är ofta på Folkemuseet Bygdö i Oslo. Jag är med på olika utställningar tex Follo museum Borgasyssel Museum med mina näversaker. Är Näverman. Köper min näver från norra delen av Sverige. Glasbjörksnäver. Viktigt med god kvalitet på nävern.
Har mångårig erfarenhet av kursverksamhet och utställningar.