Äntligen en kurs i ölbryggning. För dig som vill kunna tillverka ditt eget öl och lära dig mer om drycken tillsammans med andra. Du lär dig grunderna så att du efteråt, på egen hand, kan gå raka vägen hem och brygga ett utomordentligt gott öl. 6 tillfällen under hösten. Sammanlagt 24 timmar. Max 6 deltagare. Givetvis får du ölet som du själv varit med och bryggt.

Upplägg:
1. Ölets historia och dryckens beståndsdelar. Vi analyserar några olika öltyper. Vilka råvaror och utrustning behövs för bryggning och vad är viktigt att tänka på. Vi bestämmer tillsammans vilka öltyper vi ska brygga.
2. Vi lär oss brygga första ölen (en batch om 20 liter) och väljer då en ganska lättbryggd och humlig öl, exempelvis en IPA.
3. Vi brygger igen, den här gången kanske en mörkare variant, en julöl eller en stout.
4. Första ölen har jäst 14 dagar. Vi utvärderar ölet, räknar ut alkoholhalten och tappar på flaska.
5. Nu har andra ölen jäst 14 dagar och det är dags för flaskning och att sätta rätt kolsyrenivå. Vi analyserar ölets doft, smak, utseende, karaktär.
6. En vecka utan aktivitet för lagringstid.
7. Avslutning. Nu har första batchen kolsyrejäst på flaska 3 veckor och den andra i 2 veckor och det är dags att bedöma resultatet av dryckerna vi skapat. Vi utvärderar studiecirkeln och diskuterar de olika momenten.

Deltagaravgift: 1650 kr inklusive råvaror och material.

Plats: Långseruds Bygdegård.

Förkunskaper:
Inga förkunskaper krävs. Alla är välkomna (men du måste ha fyllt 20 år)

Studiematerial:
Råvaror till bryggning och material ingår i deltagaravgiften.

Om cirkelledaren:
Anders Nilsson är hemmabryggaren i Långserud som vill lära sig mer om öl tillsammans med andra.