Hantverk & konst

Punkigt, politiskt, poetiskt - eller dina semesterbilder. Gör ditt eget zine!

Ett zine är en förkortning av magazine och finns i lika många format som det finns saker att säga. Ett zine är ett självpublicerat häfte eller tidning, som personer gör själva utan att något förlag eller någon redaktion är inblandade. Innehållet varierar mellan poesi och politik, ofta punkigt i stilen just för att du själv gör det innehåll du vill. De vanliga formaten är minizine som är ett litet häfte av ett enda pappersark vikt på ett smart sätt, ett zine som brukar vara vikta ihophäftade pappersark och fanzine som är ett zine om ett speciellt ämne. Det kan vara en hyllning till en artist, en bil eller precis vad du själv vill lyfta fram.

Innehåll i studiecirkeln
Olika metoder att uttrycka sig i ord och bild. Vi testar olika format och gör minizines, zines och fanzines. Historik och traditioner i zineshantverket. Kreativa tekniker som kollage, poesi och teckningar. Material och verktyg, allt från papper, pennor, sax och klister till digitala format att göra zines. Träffarna har en tydlig struktur med utrymme för aktivt skapande och trevlig samvaro. Som deltagare kan du vara med och påverka studieplanen. Träffarna sker på distans via mötesplattformen Zoom och passar för alla åldrar som kan delta i ett zoommöte.

Kursstart
Onsdag 1 september kl 18.00-18:30 ses vi för att testa tekniken, prata material och träffas en halvtimma.
Kursen startar onsdagen den 8 september. kl. 19-21. 5 tillfällen med avslutning den 6 oktober.

Deltagaravgift
525 kr

Om ledaren
Miku Maria Gustavsson är kommunikationsstrateg och konstnär och har lång erfarenhet att leda kreativa workshops och digitala möten. Miku är van att uttrycka sig i olika medier och har skapat många zines av olika slag själv och tillsammans med andra zinemakare, såväl i papper som digitalt,. Hennes zines har blivit recenserade internationellt, har medverkat på VXO ZIne Fest och är med i zinesarkiv i VXO Växjö och Bibliotheket på Ringön. Miku har startat kreativa mötesplatser sedan tonåren och de senaste 10 åren deltagardrivna event där varje deltagares röst är lika mycket värd.

Kurslitteratur
Deltagarna behöver ingen litteratur för att gå studiecirkeln men de kommer att få en litteraturlista på böcker kring zines för inspiration.

Bra att veta
Länk och instruktioner till Zoom mailas ut innan kursen. Det du behöver för att kunna delta är en dator eller surfplatta med kamera. Använd också ett headset och en bra internetuppkoppling. Ladda gärna ner zoom till din dator/surfplatta i förväg.

Välkommen med din anmälan!