Tillbaka

Tema: Civilkurage

Syntolkning bild:

Digital föreläsningsvecka

Civilkurage betyder mod att stå för sin mening, även när det innebär en personlig risk.  

Temaveckan samlar personliga berättelser om mod och utsatthet, om kamp för demokrati och jämställdhet, om konst och musik som motstånd. 

Inte riktigt lika viktigt? Om kvinnliga musiker och glömd musik med Marie Selander 
19 oktober kl 19.00-20.30 
Arr nr 77951 

Är kvinnliga musiker lika viktiga som sina manliga kollegor? Spelar vi i samma liga och har vi samma dignitet?  

Marie Selander har varit yrkesverksam musiker sedan i mitten av 1960-talet inom många olika musikgenrer. Hon började som rockmusiker i gruppen Nursery Rhymes  och fortsatte sedan till folkmusik, världsmusik, experimentell musik och nutida musik. Hon har fått många utmärkelser och priser och är alltjämt aktiv som sångerska, musiker och kompositör.  

2012 kom hon ut med boken Inte riktigt lika viktigt? Om kvinnliga musiker och glömd musik där hon lyfter kvinnliga musiker och tonsättare inom många genrer. Alltjämt är det så att kvinnors musik och erfarenhet försvinner när historien skrivs. Varför är det så? Måste det vara så? 

Vilka är de tekniker som gör att detta återupprepas hela tiden? Vad kan vi – och vad ska vi – göra åt detta? 

Anmäl dig här


Reclaim the herstory – om jakten på de bortglömda rösträttskämparna i Bohuslän
20 oktober kl 18.00-20.00 
Arr nr 77825 

En föreläsning som handlar om rösträttskampen i Bohuslän - en om mod, demokrati och jämställdhet. Efter föreläsningen finns gott om utrymme för samtal. 

 Föreläsaren Jienny Gillerstedt, samtidsarkeolog och utställningsproducent på Bohusläns museum säger så här:  

”Många kvinnor känner sig historielösa då många av våra historiska förebilder har blivit osynligjorda och bortglömda. Ett av många exempel är alla de människor som kämpade för kvinnlig politisk rösträtt och ett mer jämställt samhälle.” 
 
Kvällen sänds via Zoom men om FHM's restriktioner tillåter så kommer vi att ha en liten publik på Billströmska folkhögskolan, Tjörn 

Anmäl dig här


Som en främmande fågel – ett samtal om mod och att berätta sin historia
21 oktober kl 19.00-20.30 
Arr nr 79522 

Boken Jag ville bara leva skrevs av Ywonne Jansson efter många samtal med Faraah Mohamoud, och handlar om Faraahs historia. 
I denna distansföreläsning berättar Ywonne och Faraah tillsammans om hur boken kom till och hur svårt det var att ha mod att berätta. 
 
"En angelägen och aktuell berättelse för alla som vill försöka förstå vad som pågår omkring oss i vår värld. Vi får möta en ung människa som ger oss en inblick i hur vägen till ett tryggt liv i Sverige kan se ut. En väg kantad av svåra val och utmanande situationer. Vill du se människan bakom statistiken, och individen i stället för flyktingströmmen, så läs boken!" Charlotte Day, Biträdande rektor på Dalslands Folkhögskola 

Anmäl dig här


Fler föreläsningar tillkommer. Håll utkik!