Tillbaka

Tema: Hållbart liv

DIGITAL FÖREDRAGSVECKA – TEMA: HÅLLBART LIV

Under våren anordnar SV Väst fyra tematiska digitala föredragsveckor. Först ut är Tema: Hållbart liv som går av stapeln 22-25 februari, med en föreläsning per kväll. Föredragsveckorna bygger vidare på höstens satsning på digitala föredrag, vilka lockade många deltagare från stora delar av landet. Nu finns alltså nya chanser att ta del av berikande berättelser varhelst du befinner dig!

Föreläsningarna kommer att hållas via plattformen Zoom. I samband med föreläsningarna är du som deltagare välkommen att ställa frågor och bidra till en diskussion mellan föreläsare och publik.


 

Ett år i omställning – från global utmaning till lokal handling
Joakim Wenner

Måndag 22/2 kl 18.30-20.00

De klimatutmaningar som vi står inför kan kännas svåra att hantera på egen hand. Ett bra sätt är att kroka arm med andra och engagera lokalsamhället till att börja en omställningsresa. Joakim Wenner kallar sig omställare och självhushållare och är en av initiativtagarna till föreningen Omställning Tjörn. Joakim berättar om sin personliga resa och hur den har lett honom till att vilja förändra det lokala samhället för att hitta lösningar på de globala problemen. I den tjörnska myllan gror just nu många olika initiativ som är bra för klimatet – ta med dig erfarenheterna från det här föredraget och så ett omställningsfrö på din egen ort!

Anmäl här


 

Design av permakulturträdgårdar
Angelica Lorentzon

Tisdag 23/2 kl 18.30-20.00

”I en tid där både kropp, själ och samhälle skriker efter mer hållbarhet finns enkla lösningar att hämta i ett annorlunda sätta att leva och mer i samklang med naturen. Vi kan leva enklare, med mindre saker, skapa mer tid och frihet att styra om våra liv för att göra mer av det vi vill och arbeta i en mängd som känns hållbar. Vi kan skapa tid att odla mer av vår egen mat och sälja eller ge bort vårt överskott från trädgården till andra i närområdet.”

Angelica Lorentzon är utbildad biolog och designar och utvecklar permakulturträdgårdar för ökad grad av självhushållning. Idag lever Angelica i ett Tiny House strax utanför Uddevalla. Hon omvandlar ett kalhygge till en paradisträdgård med permakulturprinciper och för att öppna upp till en plats för umgänge och lek.
Samarrangemang med Villaägarna Vänersborg Trollhättan Lilla Edet.

Anmäl här


 

Med ett ben i vuxenvärlden
Mia Börjesson

Onsdag 24/2 kl 18.00-19:30

En föreläsning för föräldrar och andra viktiga vuxna. Mia ger oss kunskaper om den förändring det innebär att gå från barn till ungdom. Hon ger konkreta tips på hur vi kan skapa bra förutsättningar för våra barn - det handlar om självbild, självkänsla och självförtroende. Som förälder får du kunskap om vikten av goda relationer och konkreta tips på hur du kan bidra till självförtroende hos ditt barn och stötta unga i att göra bra val.

Anmäl här


 

Lev Lokalt - vägen till ett hållbart, hälsosamt & fritt liv
Oskar Lindberg

Torsdag 25/2 kl 19:00-20:30

Författaren Oskar "Farbror Fri" Lindberg är aktuell med boken ”Lev Lokalt - vägen till ett hållbart, hälsosamt och fritt liv” tillsammans med Maribel Leander Lindberg. Höstens föreläsning med Oskar utifrån hans förra bok ”Ut ur ekorrhjulet” lockade en storpublik. Den nya föreläsningen handlar om hur man genom att leva lokalt kan leva ett ekonomiskt fritt liv med hög livskvalitet som samtidigt är hållbart och hälsosamt. Lev lokalt handlar om att gräva där man står och inte gå över ån efter vatten. Boken såväl som föreläsningen varvar teori, filosofiska perspektiv och personliga exempel från författarnas egna liv.

- Den globala pandemin under året som gått har abrupt tvingat många av oss att leva och arbeta hyperlokalt, säger Oskar. Vi blev tvungna att upptäcka fördelarna som kommer med det, och många spår att den lokala trenden är här för att stanna.

Anmäl här