Lättläst version saknas
Tillbaka

Bästa minnena är spräckta byxor och brända bröd.

Sandra Ekholm och Marika Nilsson, cirkelledare i matlagning på Ryttaren i Uddevalla.

Dagens rätt är...

Kotletter med klyftpotatis och gräddsås. Marika och Sandra har tre studiecirklar i veckan där de lagar mat och bakar med deltagarna. Marika har haft studiecirklar i matlagning för människor med funktionsnedsättning i åtta år och Sandra i sex år.

Det är redan full fart i köket, efter en kopp kaffe och lite försnack om vem som gör vad så åker skålar, grönsaker och övriga ingredienser fram och det skalas och hackas på flera håll i rummet.

Att vara och bli cirkelledare

Halkade in på ett bananskal genom följa med en gång och sen blev jag fast, berättar Sandra. Jag älskar att laga mat och baka. Att få göra detta med så fantastiska människor är riktigt kul.

Det är så himla roligt att det är värt alla timmar, flikar Marika in med ett stort leende, fast man är trött ibland.
Just nu är det mest barnbarn som står i mitt huvud. Jag har tre stycken på två år.
Jag kommer hålla på med detta, kommer inte sluta om dom inte sparkar mig härifrån. Finns nog inget som ger så mycket tillbaka som att vara här!

Deltagarna om sig själva

Alla deltagarna är nyfikna och vill gärna berätta lite om sig själva.

Anna berättar att hon sorterar kläder på kretsloppet. Jag älskar mitt jobb och går dit varje dag, säger hon.

 

Jag är i princip pensionär. Jag spelar bingo och lagar mat. Spagetti, köttbullar och kotletter är det bästa, berättar Inger-Britt.

 

Mikael säger att han gillar att steka kött. Annars jobbar han på tvätten och tycker allt med sitt jobb. På fritiden lyssnar han på sitt favoritband ABBA.

 

Örjan berättar för mig att han skall åka hem och hälsa på sin mamma på fredagen och att han ser fram emot det, han säger också att han gillar att duka.

 

Peter som på dagarna jobbar som servicetekniker. det innebär att han bland annat klipper gräs.

 

Jag brukar pussla annars gillar jag det mesta, säger Inger.

 

Bengt-Arnes favoritmat är stuvade makaroner med falukorv.

 

Sprucka byxor och brända bröd

Jag är spontan och lättanpasslig, säger Marika. Vi har roligt och många goa skratt. Man måste tycka att alla är lika för att syssla med det här.

Det är så roligt när de kommer ihåga alla tabbar vi gör, säger Sandra, som när mina byxor sprack och när vi brände brödet. Hon skrattar. Det känns som ett betydelsefullt arbete. Jag är varm i hjärtat när jag kommer hem. Deltagarna är som mina barn och gruppen är väldigt sammansvetsad.

Våra bäst tips

  • Var inte rädd. Prova!
  • Om du misslyckas så är det oftast det som blir det roliga.

 

Smaklig måltid!