Lättläst version saknas
Tillbaka

Jag tar med mig något speciellt från varje berättelse

Hjördis Andersson 76 år, cirkelledare litteratur. Jag är klassisk i litteratur och musik.

Utbildad textiltekniker på textilinstitutet. Efter utbildningen fick jag barn, sedan var jag hemma med barnen i 16 år. Jag bodde i Västergötland i fyrtio är, men är född bohuslänska. När mitt yngsta barn var 13 år började jag arbeta halvtid i en butik som sålde bland annat vävgarner och annat material till textilt hantverk i 7-8 år. Nu bor jag i Lysekil sen 12 år tillbaka. Är väldigt gärna vid havet.

Jag hade en enorm tur som sedan fick ett heltidsjobb på ett företag utanför Svenljunga som receptionist/kontorist/sekreterare. Jag sökte allt och de gav mig jobbet.

När jag gick i pension flyttade jag till en lägenhet i Lysekil, jag hade hus innan. Jag tänkte att när jag blir äldre blir det lättare. Underbart med hus, men jag hade bestämt mig. Lägenhet med balkong lite utanför samhället och nära naturen.

Jag är cirkelledare i litteratur och det har jag varit i tre år nu ihop med SPF. Jag gick först cirkeln i två år. Vi träffas fyra gånger på hösten och fem gånger på våren. Att hålla en bokcirkel kan innebära problem på ett sätt. Alla vill säga sitt om boken vi läst. Vi berättar ju om samma sak när vi träffas, ändå skiljer det sig mycket. Det är viktigt för mig att alla ska kunna berätta om boken på sitt sätt. Vi är ju alla olika och ser saker på olika sätt. Jag tar alltid till mig något speciellt från varje berättelse.

Jag läser varje bok tre gånger

Själv läser jag boken tre gånger, säger Hjördis med ett finurligt leende. Kanske jag inte skall berätta, hon skrattar. Snabbläser, läser noga och till slut läser de bästa bitarna.

Ett exempel är Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker. Efter vi läst boken diskuterade vi den. Alla berättade sin upplevelse av boken. Vi diskuterade händelser i boken och tillslut handlar det om vår egen uppfattning och hur det skiljer sig från författarens sätt att beskriva.

Jag har läst en bok som är helt fantastisk! En bok av Peter May. Han skriver om ett ställe jag gärna skulle vilja åka till, Yttre Hebriderna. Han är helt fantastisk på att skildra miljön där, kallt kargt, blåsigt.

Vi ser på Babel, där får vi ibland idéer om vilka böcker vi skall läsa. Ibland kommer förslag från någons vän eller bekant, då läser vi den boken. Alla turas om att välja bok till cirkeln.

Just nu läser vi Bricken på Svartvik av Vibeke Olsson. Det är en arbetarroman som utspelar sig på slutet 1800-talet. Detta är andra boken i en romansvit som skildrar Brickens liv. Det är en sorglig bok. Alla borde läsa den för att förstå hur vi såg på arbetarmänniskor och kvinnor förr.

Matlagning, barn och böcker

Jag kommer aldrig sluta läsa. När barnen var små hade en bok i ett bokställ på köksbänken, sedan läste jag medan jag rörde i grytorna. Jag läser fortfarande för barnbarnen som är över 18 år. En bok innehåller saker som vi själva varit med om. Författare har sitt sätt att beskriva en situation på som inte är som vi själva gjort eller tänkt.

När jag inte har studiecirkel är jag volontär på äldreboenden. Jag hälsar på äldre människor. Jag hjälper dem att läsa böcker med hjälp av CD böcker. Synd att det tar så lång tid att ordna spelare för äldre från biblioteken. De är ofta slut. Ganska krånglig procedur med intyg och annat. Det borde gå snabbt och vara lättare.

Jag tycker om gamla människor och riktigt små barn. På ett sätt är äldre människor som levande böcker. Deras tankar kan ändra mitt sätt att tänka på. Ger otroligt mycket att hälsa på och lyssna på dem. Det är roligt.

Mina bästa tips

  • Min kamp av Karl Ove Knausgård, en serie av sex självbiografiska romaner. Den är enormt bra!
  • Om du är ledsen, ta en bok och läs. Då försvinner alla olyckliga tankar.
  • Hjälp andra människor om du kan, du mår bra av det.

Vill du veta vad SPF Gullmaren gör mer, kan du se det här

Intervjuad 12 september 2016 av Therese Johansson Kläth. Bilderna är tagna av Annie Pettersson