Tillbaka

Goa gänget och jag!

Annie Pettersson, cirkelledare i allt möjligt från Lysekil.

Goa gänget

Här är vår handikapplokal. Här är jag varje måndag, säger Annie Pettersson medan hon lyfter ur väskor och förstärkare ur bilen.

Jag har haft Goa gänget - vår teater och koreografigrupp sedan 2008. Det var roligare att dansa än att göra teckensånger.

Annie Pettersson är en kvinna med ett brett leende hela tiden. Hon har lite bråttom just idag. Kanske beror det lite på mig som var lite sen till vårt möte.

Annie fortsätter berätta.

Det finns så mycket vi kan göra

Vi har också matlagning. Gränsen för att kunna delta går vid om deltagaren kan skära gurka.

Uppträder gör Goa gänget med en musical på kulturveckan i Lysekil. Jag är både producent och regissör, skriver allt själv. Vi blandar teckensånger med danser. Vi teckentolkar också åt alla.

Dans, svett och etikett

Lokalen börjar fyllas, Annie sitter med deltagarlistan och noterar alla som kommer in.

- Ingen får sitta när vi tränar koreografirörelser, inte du heller säger hon till mig och skrattar. Idag kommer jag vara både ledare och psykolog, det finns alltid något problem att lösa.

Vi kör igång, och jag är svettig redan efter första låten. Koreografi med Annie är inte enkla lugna mjuka rörelser till långsam musik. Det är hopp och studs, avancerade rörelser för både armar och ben. Jag får verkligen kämpa för att hänga med de andra. Det är poppigt och rockigt med högt tempo ur högtalaren, deltagarna väljer själva vad de vill ha för musik. De kan dansa vals, bugg och salsa.

Vår yngsta deltagare är 20 år och äldsta är 69 år.

Om att bli cirkelledare

Jag frågar Annie hur det kommer sig att hon är cirkelledare.

- Jag halkade in på ett bananskal. det fanns inget att göra för utvecklingsstörda i Lysekil. Det var så tråkigt. Jag blev cirkelledare för att behovet fanns. Jag tycker om att se alla utvecklas och att de har roligt. Då började vi bara och gjorde vår första musikal som hette Bosse. Den handlade om Bosse som bodde på Slätta och ville ha en tjej. Han gillade Frölunda Indians ishockelag. Musikalen slutade lyckligt och han fick ett barn.

Skickliga musikalartister med rutin

Under åren har vi hunnit en del musikaler. De handlar om saker som är viktiga för oss i gruppen.

Goa Västern, Goa Lysekil, Goa sommaren, Goa kärleken, Goa vännen och Goa bonden. Årets produktion heter Goa världen och den har premiär 9:e oktober.

Vi gör andra saker än teater, gympa och matlagning. Vi åker på lantgårdsbesök, planterar blommor eller åker raggarbil. Annie ler stort. Vi har Halloweenfest varje år också. Förra året klädde Annie ut sig till Nicko. Nicko är en av deltagarna som inte kunde komma på festen.

Bäst i Lysekil, en förening som springer

Vi springer också Musselloppet varje år. Vi brukar bli ca 50 personer och vi har vunnit varje år som störta deltagande förening. Special Olympics heter klassen vi springer i. Vi är så stolta för att vi slår alla klubbar i hela Lysekil med antal deltagare. Vi har väldigt kul i den här föreningen.

Fakta om Annie

  • Är med i åtta föreningar
  • Sekreterare i fem
  • Kassör i en
  • Arransvarig i en
  • Cirkelledare i tre
  • Ledamot i tre

En vecka för Annie ser ut ungefär såhär:

Måndag: Goa gänget träffas.
Tisdag: Värstinggympa i Brodalen
Onsdag Seniorgympa först, sen Värstinggympa i Lyse.
Torsdag: Min mötes och cirkeldag.
Fredag: Ingenting och bokföring.
Lördag: Då grejar jag hemma i min trädgård.
Söndag: Barngympa först, sen Zumba

Jag har aldrig varit rädd för att ta tag i saker, ta ansvar och hugga i där det behövs.

Goa gänget är ett samarbete mellan SV och FUB.

Mina bästa tips!

  • Ha alltid roligt!
  • Klä dig i rosa, det är alltid snyggt.
  • Strunta i om folk tycker du är larvig - bara kör!
  • Barn är allas ansvar - hjälp varandra.
  • Tacka inte nej till en fika.

Intervjuad av Therese Johansson Kläth