Tillbaka

Herrar som målar: Riber och hans gäng!

Jag är i Lilla Edet och träffar män som målar tillsammans. I ett rum fyllt av glada män snokar jag lite i deras lådor medan de packar upp sina saker.

- Jag har målat i 15 år, berättar Riber Johansson, Dick i ungefär nio år, Lennart fem och Allan tio år.

- I skolan hade vi prov där vi skulle rita vad vi skrev, jag ritade bara, säger Riber med ett stort leende. När jag var 13 år började jag som lärling till frisör. Jag hade min första kund redan första året, då rakade jag medan de andra klippte. När jag var 18 blev jag utlånad för att sköta en salong medan de anställda där var inkallade i armén. Det var 1944. Nu har jag fyllt 91 år.

Riber har packat upp sina målarprylar och börjat måla när han fortsätter.

- Jag hade salong i Lilla Edet och klippte på ålderdomshem på lördagar när jag var ledig. Jag var lite av en friluftsmänniska som åkte till fjällen och vandrade varje år.

Det är en erfaren ledare och trogen cirkeldeltagare jag har framför mig.

-Jag har haft kurser i botanik också. Förutom de cirklar jag själv hållit så har jag deltagit på Allans kurser där jag byggt en gitarr och en orgel. Min farfars bror, Oskar med skägget, är studiecirkelns fader. Han jobbade på Ströms skrädderi i Göteborg.

Allan, ja han kom till Lilla Edet 1953.

-Jag är utbildad ornamentsbildhuggare men har arbetat som slöjdlärare, berättar Allan. Jag har skurit en kringla som är förgylld till konditoriet här i Lilla Edet. Vi hade världens äldsta. Jag har skurit ornament till Karups kyrka, så jag har alltid varit igång med någon verksamhet.

Allan har också en gedigen cirkelerfarenhet.

-Jag har haft studiecirklar sedan 1953 och ihop med Studieförbundet Vuxenskolan sedan 1954. Då hade jag studiecirklar i att bygga nyckelharpor. Jag hade dessa kurserna i många kommuner runt om här. Förutom nyckelharporna har jag haft studiecirklar i allt möjligt och försökt sköta mitt jobb som slöjdlärare.

Alla vid bordet ler.

-Vi sitter och pratar och målar. Det är inte tiden som är det viktiga när jag målar. Mina tavlor tar tid, jag petar länge för att det är skoj, framhåller Dick. Ett tag målade jag miniatyrer på akrylnaglar. Jag började måla vid en sjukhusvistelse 1987. Och jag sjunger i kör också, en riktig kör med alla stämmor, säger Dick stolt.

Musiken är också ett gemensamt intresse visar det sig.

-Jag spelade nyckelharpa senast i tisdags, myser Allan.

-Jag spelar Valthorn, säger Riber, har spelat i hemvärnets musikkår i 25 år. Har spelat på slottet tre gånger. Nu spelar jag i Lilla Edets musikförening.

-Vi behöver självklart fler herrar som kommer och målar med oss, säger vår alerte cirkelledare och tillägger: Kvinnor också för den delen.

Intervjuade av SV Västs utsände: Therese Johansson Kläth