Tillbaka

SVenska till kaffet

Vi skapade konceptet SVenska till kaffet i maj 2015, berättar Emma Rossvik. Det började som en liten blogg. Nu är SVenska till kaffet ett stort community där vi delar med oss av det vi gör och våra deltagare känner sig delaktiga och stolta över att vara en del av SV.

 

Vi behövs verkligen

Emma arbetar heltid som cirkelledare och är ansvarig för den dagliga verksamheten på Dalaberg i Uddevalla.

Vi har ungefär 100 deltagare i veckan, berättar Emma medans hon sätter på kaffe till dagens två sista grupper.

 

Asylverksamhet är viktigt

Hos oss har vi asylverksamhet, svenska och samhällsinformation. Snart börjar Vardagssvenska som är det nya uppdraget från migrationsverket. Jag ville arbeta med invandrare och göra min lilla del för att integrera dem i samhället. Det är en målgrupp som jag alltid varit intresserad av.

Jag började hösten 2012 på en femveckors praktik, den förlängdes till sex månader och här sitter jag nu. Under första tiden hade vi inte så många deltagare. Vi hade systuga där damerna sydde, stickade, virkade och fikade samtidigt som vi skvallrade. Läxhjälp, yoga, ekonomi, samhällskunskap och matematik stod också på schemat.

Hösten 2014 smällde det till ordentligt och det blev ett stort fokus på svenska. Vi var tvungna att byta inriktning för behovet var så stort. Det var nu det kom män in i verksamheten. Det var roligt. För att lära svenska snabbt pratar vi, tittar på film, lyssnar på musik och delar kakrecept vid sidan om vanligt plugg.

De som kommer hit sitter verkligen inte och väntar på bidrag. De vill lära sig allt så fort som möjligt och bli en del av Sverige. Det som märks tydligt varje dag är våra deltagares tacksamhet.

För att skapa en bra stämning i gruppen så är jag öppen. Jag har lätt till skratt. Jag försöker lära känna varje person, det är lättare att knyta an när vi bryr oss om varandra.

Mina bästa tips!

Lära sig svenska är ett heltidsjobb, det räcker inte med två dagar i veckan.

  • Titta på barnprogram
  • Låna och läs barnböcker
  • Ha alltid på radion
  • Gå på språkcaféer
  • Omge dig med svenskan!

 

SVenska till kaffet på facebook
#svenskatillkaffet

 

Vill du komma i kontakt med Emma?

Emma Rossvik
010-33 00 909
emma.rossvik@sv.se

Intervjuad 23 augusti 2016 av Therese Johansson Kläth