Lättläst version saknas
Tillbaka

2015-02-25 Många vill gå motorsågskurs - Mellerudsnyheter

Artikel Onsdag 25 februari, Mellerudsnyheter.

Från och med januari 2015 är det lagkrav att ha körkort för motorsåg om man sågar i en annan skog än sin egen, är anställd eller i ett annat arbetsgivare/arbetstagareförhållande.

Detta har medfört ett hårt tryck på kurserna och bara i Mellerudsområdet har det hållits fyra kurser hittills i år. Vuxenskolan På fastigheten Ingevalds Berga i Ör hålls en. Den arrangeras av Studieförbundet Vuxenskolan och ledare är Leif Aronsson, säkerhetsombud på Södra skogsägarna. Deltar gör ett gäng herrar med mer eller mindre erfarenhet av skogsarbete. En del av dem är veteraner som har arbetat i skogen i många år, men ändå säger de att de lär sig något nytt på kursen.

Tjejkurs

Det är inte bara män som hanterar motosågar. Efter ett förslag från Framnäs Gård kommer en tjejkurs att hållas inom kort. – Så fort åtta har anmält sig drar vi igång, säger Leif Aronsson. Motorsågskörkortet finns i olika nivåer och här i Ingevalds Berga är det, då Melleruds Nyheter är på besök, dags för prov i nivå A och B. A handlar om att behärska utrustning och teknik på ett korrekt sätt, nivå B handlar om allt man måste veta för att fälla träd på ett säkert sätt. Examinator är Erling Dymén från Södra Skogs- ägarna.

Skribent: Karin Åström

Gå till tidningen

Artikeln pdf