Djur, natur & miljö

Detta är kursen för dig som vill klara av de teoretiska momenten tidigt under säsongen för att sedan komma igång med egen biodling under 2021. De teoretiska momenten äger rum under februari–mars (6 videotillfällen). De praktiska momenten genomförs under två heldagar senare under våren (när bina kommit igång efter vintern) och genomförs utomhus på ett coronasäkert sätt i Kungälv.

För att delta i kursen behöver du ha en dator, platta eller smartphone med internetuppkoppling. Det är också bra om du har hörlurar/headset. Vi använder en enkel programvara (Google Meet) och du behöver inte installera något.
I den digitala delen av kursen får du lära dig biodlingens grunder: hur ett bisamhälle fungerar, hur du sköter bina under biåret och vilken utrustning du behöver. Du får också hjälp och goda råd hur du ska tänka när du skaffar ditt första samhälle. I kursens praktiska moment får du lära dig hur du handskas med bin på ett tryggt sätt, hur du undersöker bisamhället, hur du skattar och slungar honung och hur du snickrar tillbehör till bikupan. Kursledarna är erfarna biodlare som aldrig tröttnar på att prata om bin och biodling. Till sin hjälp har de såväl egna som föreningens hundratusentals bin.

Kursplanen omfattar 30 studietimmar fördelade på åtta tillfällen. Vi följer Sveriges Biodlares Riksförbunds kursplan i boken Mina första år som biodlare och arbetsboken Min biodling. På www.biodlarna.se kan du läsa mer om kursböckerna.
Kursen äger rum sex tisdagskvällar kl 18–21 med start 2 februari 2021 samt två lördagar kl 10–16 (dubbelpass) våren och hösten 2021.

I kursavgiften ingår kurslitteratur och annat material. Kursboken kommer per post till var och en. Har du redan kursböckerna avgår 418 kr för kursmaterial och porto. Under lördagsträffarna bjuder vi på en enklare lunch.

Lokal: Föreningsbigården, Prästvägen 570, Kareby (för de praktiska momenten)

Kontakta gärna Eva Carlsson så berättar hon mer om kursen: evai.carlsson@gmail.com eller 0707-314 563.

Välkommen med din anmälan.

I samverkan med Södra Inlands Biodlareförening