Hantverk & konst

Gör din egen halmhatt

Tillsammans med Kerstin Axell erbjuder Halmens hus en spännande kurs i halmhattstillverkning på Halmens hus i Bengtsfors.

Under mitten av 1800-talet blev halmhatten en populär huvudbonad och i Ärtemark, Dalsland blev tillverkningen av hattar en god biinkomst. Än idag går det att se historiens spår runtom i stugorna på landsbygden och kunskapen om hur man flätar hattar lever vidare.

På denna kurs i halmhattsflätning lär du sig att tillverka en egen hatt. Under kursen får du lära dig att med svedjeråg fläta en hatt och sedan sy ihop den. Vi går tillsammans igenom tekniker som att fläta sjufläta, mangling/pressning av fläta samt sömnad.

Ambitionen är att du efter avslutad kurs har tillverkat en egen hatt men det kan i vissa fall vara så att de sista detaljerna på hatten får färdigställas hemma. Under kursens gång kommer du få kunskaper av halmhattens betydelse för området och dess historia samt materialkunskap med utgångspunkt i svedjeråg.

Fika och lunch
Förmiddags- samt eftermiddagsfika ingår i kursavgiften. Meddela eventuella allergier till Halmens hus, info@halmenshus.com

Att tänka på
Inför kursen behövs inga förkunskaper. En liten sax samt en kökshandduk är bra att ta med vid kurstillfället Medlemmar i Föreningen Halmens hus erhåller 10% rabatt på kursavgiften; för mer information gällande medlemskap vänligen kontakta Halmens hus.

NÄR, VAR & HUR
Datum: 6-9 augusti 2020
Tid: torsdag 12.30-16.30, fredag-söndag: 10.00-16.30
Kursledare: Kerstin Axell
Avgift: 2 450 Kr
Plats: Halmens hus, Bengtsfors

Anmälan och frågor
Studieförbundet Vuxenskolan Lerum
www.sv.se/lerum
Tel 0302-158 58
Epost: lerum@sv.se

Mer information om kursinnehåll:
Halmens hus
Telefon: 0531-528023
Mail: info@halmenshus.com