Historia & Konsthistoria

Hitlerstenen, filmvisning och samtal

Filmen "Hitlerstenen" - en märklig affär i krigets skugga
”Hitlerstenen – en märklig affär i krigets skugga” är en avlutande dokumentärfilm i en triologi om svensk stenindustri och dess kringliggande historia och kultur. Den första ”Skärvor från en svunnen tid” handlar om stenhuggarepoken (framför allt i Bohuslän) och visades på SVT 2004 och gick i repris 2008. Den andra ”Stickspåret” handlar om vad kvinnorna, framför allt stenhuggarkvinnorna, gjorde. Den visades på Kunskapskanalen i juni 2008.

Men det finns också en annan märklig historia som de flesta inte känner till, nämligen den om den så kallade Hitlerstenen. Detta berörde framför allt fyra landskap i Sverige: Blekinge, Skåne, Småland och Bohuslän.

Nazityskland gjorde stora beställningar av svensk granit före och under 2:a världskriget. Avsikten var att bygga en ny världshuvudstad, som skulle kallas Germania. En hel del levererades men efter 1943 blev det omöjligt p.g.a. krigets utveckling. Men tyskarna ville ändå ha sin sten och ville ha leveranserna när de hade vunnit kriget. Svenska stenbrotten fortsatte att hugga byggnadssten ända tills krigsslutet. Stenen lagrades längs de svenska kusterna och tyskarna betalade punktligt. Nu gick ju inte kriget som nazityskland hoppades. Byggnadsstenen blev kvar här i Sverige.

Vem ägde då denna granit?
Vart tog den vägen? Var är den nu?
Vad kände de röda stenhuggarna då de högg sten åt Hitler?
Hur stod det till med den svenska dubbelmoralen hos bl. a. stenpatronerna?
Vilka var de tyskar som beställde stenen?
Dessa frågor och mer därtill försöker filmen ge ett svar på.

Film av Kjell Andersson, KMA Film.

Förköp
Biljetter finns att köpa/reservera

Arrangeras i samarbete med Bohusfestivalen

För mer information kontakta oss:
Studieförbundet Vuxenskolans kundtjänst 010 - 33 00 900

Covid-19 information Vi följer noggrant utvecklingen av coronavirusets spridning i samhället. Vi utgår från Folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassar vår verksamhet efter rådande läge.
Detta kan komma att påverka starten (eller formen) för cirkeln.