Del 2 av en ny digital samtalsserie för för musiker och konstnärer inom alla genrer, onsdagar ojämna veckor hela våren kl 18.00-19.30

Sousou Cissoko är sångerska, musiker, kompositör, föreläsare och projektledare. Hon är en av världens få kvinnliga koraspelare och mest känd som sångerska och gitarr/kora spelare i gruppen”Sousou & Maher Cissoko”.

Sousou Cissoko föddes 1981 i Höör och växte upp omgiven av musik och instrument från hela världen, då hennes pappa var musiker. Hon spelade blockflöjt, piano, gitarr, fiol och sjöng i internationellt aktiva körer som tex Lunds kammarkör, och har studerat barockmusik på blockflöjt på Ljungskile folkhögskola och svensk folksång på Malungs folkhögskola.

Första gången hon mötte det västafrikanska instrumentet kora väcktes en kärlek som skulle komma att påverka hela hennes liv. Efter gymnasiet reste hon till Gambia för att fördjupa sig i koran och den västafrikanska musiken, bla tillsammans med mästermusikern Alagi Mbye. Här träffade hon sin man Maher som är koraspelare från en stor släkt av jalis/grioter (västafrikanska musiker/sångare/historieberättare/fredsmäklare/ nyhetsförmedlare mm, med en viktig roll i samhället).

Tillsammans startade de duon och bandet Sousou & Maher Cissoko, som idag har turnerat i över 30 länder, vunnit Årets nykomling 2010 och Årets grupp 2018 på Folk- och världsmusikgalan, Årets Folk på Manifestgalan för albumet Africa Moo Baalu 2014, turnerat med Laleh, spelat på Polarprisgalan och gjort hundratals barnföreställningar i hela Sverige, Danmark och Norge.

Sousou är en av få kvinnliga koraspelare i världen idag, och för att stötta andra unga kvinnor att spela musik har hon startat projektet West African Women in Music. Tillsammans med Maher driver hon kulturcentret Jaliya Camp i deras andra hem Abene i Senegal.

Foto: Jenny Baumgartner

Den här samtalsserien passar dig som är professionell, semiproffs eller amatör inom musik eller konst, och som vanligtvis brukar spela i band eller orkester, sjunga i kör, går en målarkurs eller på annat sätt uttrycker dig konstnärligt och får utlopp för din kreativitet.
Du anmäler dig i förväg till varje tillfälle. En länk till Zoom och betalningsinstruktioner skickas ut två dagar innan arrangemanget. Avgiften är 50 kr per gång som betalas via swish. Du kan välja att vara med varje gång eller vid enstaka tillfällen. Antal deltagare är begränsat.