Musik, teater

Stinas visor - Medan bäcken brusar
"Svängigt, välspelat, varmt och roligt med den lilla viktiga gnuttan av allvar"


Med sitt andra album Medan bäcken brusar har Göteborgsbandet Stinas visor blivit varma i kläderna i sitt skapande och fortsätter att utforska en egen mix av svensk och irländsk folkmusik, visa och bluegrass. Texterna är både vardagsnära och finstämda och handlar om att vara mitt i livet. Om vad som händer sen, när man har hittat kärleken och livet fortsätter rulla på. Om lycka och sorg, om att försöka vara sig själv och om att bli sams med en dans på köksgolvet.

Om artisten
Stinas visor är visbandet som tog Liseberg med storm när de vann Göteborgsfinalen av Svensktoppen nästa. Det var sommaren 2010 och vinnarlåten Tågresa gick varm i P4. Sedan dess har bandet spelat på visscener, festivaler, kyrkor och museum, mestadels i Göteborg och längs västkusten.

Bandet startades senhösten 2009, då Stina Klintbom och Magnus Markling blivit inspirerade av en konsert med Sofia Karlsson. Stina började skriva låtar redan på spårvagnen hem och efter lite funderingar kring vilka instrument som skulle ingå tillfrågades Mirjam Simonsson på fiol samt Viktor Turegård på kontrabas och Oskar Reuter på gitarr. Första spelningen blev en bejublad debut på Kustens hus i Göteborg. Först därefter kom bandets namn och nya idéer började spira, som bland annat ledde till en miniturné i Halland.

2012 fick bandet en nystart då Viktor och Oskar tackade för sig för att kunna fokusera på sina andra uppdrag och ersattes av Johan Bengtsson på kontrabas och Andreas Nordanstig på gitarr. Under våren 2014 spelades gruppens första skiva in som fick namnet När jag mötte dig.
2018 fick bandet en ny medlem i Hanna Austern på fiol och i februari 2020 släpptes bandets andra album Medan bäcken brusar.

Stinas visor handlar om att leva i Sverige idag, om husdrömmar, vädrets makter, kärlek på distans och vardagsliv i stort och smått. Det mesta utspelar sig i Göteborg, som också är bandets hemstad. Det är svängigt, stämningsfullt, tänkvärt och lättsamt på samma gång.

Stinas visor består av:

Stina Klintbom, sång

Magnus Markling, mandolin och tin whistle

Andreas Nordanstig, gitarr

Johan Bengtsson, kontrabas

Hanna Austern, fiol

Förköp
Entréavgiften 100 kr betalas i museets entré med Swish.
Föranmälan här på SVs webbsida garanterar din plats.

Arrangeras i samarbete med Lilla Edets kommun, Lödöse Museum (Västarvet), Stödföreningen Lödöse museum och SV Väst

Medfinansiär: Genomförs med medel från Kulturrådet. https://www.kulturradet.se/
Tillgänglighet Lödöse Museum: https://www.t-d.se/sv/TD3/Avtal/VGR/Lodose-Museum/