Samhälle

Demokratiläger - 4 dagar
År 2021 är det hundra år sedan det första riksdagsvalet hölls där både kvinnor och män hade rösträtt. Men demokratins dramatiska historia går längre tillbaka. Folkrörelserna med frikyrkorna i spetsen hade länge tillämpat lika rätt för män och kvinnor. Alla kulturer i världen har demokratiska traditioner. Inte bara i antikens Grekland, utan tidigt också i till exempel Persien, Indien och Kina.

När demokratin nu ifrågasätts är det nödvändigt att känna till demokratins historia och rötter, för att försvara demokratin och lika rättigheter för alla människor. Tillsammans lär vi oss om kampen för
demokratin och om situationen idag i Sverige och världen.

Dessutom gott om tid för sommaraktiviteter som bad, bastu, paddling, skogsbad och promenader i natursköna Henneviken. För mer info om Henneviken om kontakta tomas.rydsmo@vgregion.

Ur programmet Alla kulturer har demokratiska traditioner * Demokratins allra äldsta historia. Exempel från Persien, Indien, Grekland, Europa, Norden * Roger Williams och uppkomsten av den moderna samvetsfriheten och religionsfriheten i Rhode Island * Baptisternas, kväkarnas, frikyrkornas betydelse för demokratins uppkomst * Tryckfrihetens historia i Sverige från 1766 * Det demokratiska genombrottet och den kvinnliga rösträtten för 100 år sedan * Religions-frihetens historia * Demokratin i teori och praktik idag * Förutsätter mänskliga rättigheter och demokrati varandra? * Är demokratin hotad i världen idag? * Kan demokratin avskaffa sig själv? * Är civil olydnad oförenlig med demokrati? * Är konspirations-teorier ett hot mot demokratin? * Hur försvarar vi demokratin?

Kursledare: Leif Ericsson, grundare av Ordfront och Benton Wolgers, folkhögskollärare och föreläsare från #vimasteprata
Värdpar:Katarina och Tomas Rydsmo, Mötesplats Henneviken.
Målgrupp: Intresserad allmänhet, fortbildning för lärare m fl
Plats: Henneviken, Buterud, Dalsland
Tid: 8 aug kl 15 - 11 aug kl 13 2021
Pris: 3 000 kr/person inkl kurs, logi i delat rum, helpension och försäkring. Enkelrum mot ett tillägg på 500 kr
Nedsatt pris för de som väljer:
- Dela på ”enkelrum”, med en 140 cm säng, pris 2 400 kr/pers
- Eget tält, men allt annat lika med helpension, pris 2 400 kr/pers
Kursavgiften betalas till Bg 5089-0011 Global utveckling AB

Anmäl dig till: Tomas Rydsmo, tomas.rydsmo@vgregion.se eller Benton Wolgers, benton.wolgers.rk@folkbildning.net
Medarrangör: Mötesplats Henneviken

Covid-19
Vi följer noggrant utvecklingen av coronavirusets spridning i samhället. Vi utgår från Folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassar vår verksamhet efter rådande läge. Detta kan komma att påverka starten (eller formen) för cirkeln.