Hantverk & konst

Sy en swagger-jacka av återbruk


Sy dig en personlig vår- och höstjacka av återbruk. Modellen är enkel att sy och passar de flesta. Modellen ger plats för kavaj eller tröja under jackan. Den kan sys med dubbla tyger och blir vändbar, det ger dig två jackor i en. Lös sjalkrage ger variation.
Nyproduktion av textilier och kläder är en stor källa till allvarliga miljöproblem. Genom att vi syr av återbrukade textilier får du en jacka med mycket liten påverkan på miljön.
Även modellen är ett återbruk. Swagger´n blev populär under 1930-talet. Den är en ”pyramidformad jacka eller kappa med riklig vidd nedtill, och har oftast raglanärm”.
Mer bilder på jackmodellen kan du se på
https://seconddesign.se/uncategorized/jacka-med-raglanarm/
Kursupplägg
Dag 1: Lördagen 1 februari 2020
Introduktion till kursen, textiliers miljöpåverkan, besök Second hand, prova ut storlek, rita av och individanpassa mönster.
Dag 2: Lördagen 15 februari 2020
Kort samtal om dagen, genomgång av sömnadsmomenten, klippa till, sy.
Dag 3: Lördagen 29 februari 2020
Kort uppstart, sy, summering


I kursen ingår fika och lunch alla kursdagar.

Förutsättningar: Det är inga svåra sömmar på denna jackmodell men du behöver ha grundläggande kunskap i att sy på symaskin. Visst arbete kan du behöva göra mellan träffarna, tex anskaffning av tyger, knappar mm. Du behöver inte äga en symaskin.
Kurslokalen har gott om symaskiner och annan utrustning som behövs. Du får själv skaffa tyger, knappar, sytråd som passar. Vid första tillfället går vi gemensamt till Second Hand-butik. Kanske har du tyger hemma som kan användas. Gardiner, överkast, dukar och liknande kan vara lämpligt.
Mönstret till jackan finns i storlek Small, Medium och Large. Modellen är inte figurkänslig utan passar de flesta. Viss individuell anpassning av mönstret kan göras under kursen.
Du får mer information via mejl när kursen närmar sig. Har du frågor om kursinnehåll mejla maria.schmidt@daucusdesign.se