Musik, teater

En dåres försvarstal

"Min hustru är otrogen och det är mitt fel, sägs det, för att jag är svartsjuk."
Så inleder författaren monologen om sitt ödelagda äktenskap.

Föreställningen som gjort succé i Göteborg ger sig nu ut på turné till bygdegårdar i Dalsland.
August Strindbergs roman En dåres försvarstal har fascinerat miljontals läsare sedan den kom ut 1893. Den är en av de stora kärleksromanerna i svensk litteratur, där författaren hänsynslöst rannsakar sin hustru, äktenskapet och inte minst sig själv. Strindberg skrev den mitt i en stor kris med hustrun Siri von Essen. Och den självbiografiska – och starkt subjektiva – historien har flera gånger tolkats och filmatiserats. I den här uppsättningen möter vi författaren i den vindskupa han bodde i som ung, när de två träffades. Manuset – av Eskil Lundgren – är helt baserat på romanens text. Och regin – av Björn Melander – lyfter fram de djupt mänskliga drivkrafter som ligger bakom historien. Pjäsen fick ett mycket gott mottagande när den hade premiär i Göteborg hösten 2021. Bland annat utsågs den till Årets föreställning i Göteborg av tidningen GöteborgDirekt. Sedan dess har vi fortsatt jobba med den, med insikten att en föreställning aldrig kan bli färdig. Den måste hela tiden utvecklas
och uppstå på nytt. En ”färdig” teaterpjäs är död.
Målet är det motsatta – att skapa verkligt liv på scenen.
Nu lämnar vi Göteborg för en turné i Västsverige, med start i ett par bygdegårdar i Dalsland, varav Steneby Bygdegård är den ena.

Om Eskil Lundgren:
Jobbar till vardags som journalist på Sveriges radio. Har sedan slutet av nittiotalet varvat journalistjobbet med att skriva och spela teater. Bland pjäserna finns Som varje annan dag och Fifty Fifty.
Utöver i Järnstudion har han också spelat i flera fria grupper i Göteborg, som Teater Trixter och Cinnober. Grundade och driver Järnstudion sedan 2015.

Om Björn Melander:
En av Sveriges mest välrenommerade teaterregissörer. Kanske mest känd för sina uppsättningar av Lars Noréns familjedramer på Göteborgs stadsteater på 80-talet: Kaos är granne med Gud och Natten är dagens mor. Men har också regisserat otaliga uppsättningar på scener runt om i Sverige och världen.

Föreställningen är 1 timma och 20 minuter, utan paus. Därefter fika!

Entré
100kr inkl fika efter föreställningen,
Inget förköp!

Arrangeras i samarbete mellan Steneby Bygdegårdsförening och Studieförbundet Vuxenskolan