Trädgård, hus och hem

Vill du lära dig mer om tegeltak? Den här kursen är för dig som vill veta mer hur en takomläggning går till och vilka argument det finns för att inte kasta bort gamla tegelpannor.

Tegeltak har lång tradition i norden. De introducerades på våra kloster redan på 1100-talet. På medeltiden fick förnämare hus i städerna tegeltak och sedan har de stadigt spritts till övrig bebyggelse. Tegel är hållbart och äldre pannor är ofta av hög kvalitét.

Funderar du på att lägga om ditt tegeltak, eller är du på jakt efter ett begagnat tegeltak? Den här kursen vänder sig till småhusägare, representanter från bostadsrättsföreningar och hantverkare som vill veta mer om vad de ska tänka på vid en takomläggning.

Vi går igenom:
Bedömning av skick och vanliga skador på tegel och undertak.
Olika typer av pannor
Metoder för att plocka ner befintliga tak
Undertak och varianter av tätskikt
Luftspalt och beräkning av läktavstånd
Att ta in och bedöma offerter
De flesta gamla tegeltak går att rädda även om de ser dåliga ut. På kursen hjälper vi dig att ta ställning till om ditt tak går att rädda. Vi går igenom ekonomiska, kulturhistoriska, tekniska och miljömässiga aspekter av ett takbyte.

Kursledare
Kursledare är snickare och timmerman Jon Åhlund, Åhlund Byggnadsvård AB. Jon har hållit i flera liknande kurser bl a på Skansen i Stockholm och på Hantverkslaboratoriet/GU i Mariestad.

Äta
Observera att lunch inte ingår i den här kursen, tag med matsäck med varm dryck!

Ta med
En varm tröja - det kan vara kallt i lokalerna.

Att tänka på
För att vi ska hinna klart är det viktigt att ni är på plats i god tid innan kursen startar.

NÄR, VAR & HUR
Datum: 19 juni 2021
Tid: Lördag kl. 9-17
Kursledare: Jon Åhlund, snickare & timmerman
Avgift:
Plats: Solliden, Vänersborg

Anmälan och frågor
Anmälan är ännu inte öppen. Men du kan redan nu föranmäla intresse för kursen genom att maila lisa.molander@vgregion.se, så meddelar vi dig när du kan anmäla dig!

Mer information om kursinnehåll:
Slöjd & Byggnadsvård
Tel: 010-441 43 60
E-post: slojdochbyggnadsvard@vgregion.se