Tillbaka

Alla kan surfa

Under hösten 2019 drog Studieförbundet Vuxenskolan på Henån, i samarbete med SPF på Orust, Tjörn och Stenungsund, Orusts Sparbank, Tjörns Sparbank och Hogia, igång cirklar i att lära känna och att utforska sina mobiltelefoners oändliga möjligheter.

I dagens samhälle krävs det allt oftare att man har och kan använda en mobiltelefon för att till exempel kunna få tillgång till en offentlig toalett, köpa en bussbiljett eller parkera bilen. Med mobilens hjälp öppnas en helt ny värld. Särskilt många äldre hamnar i ett utanförskap när det gäller att hänga med i den digitala utvecklingen. 

Skräddarsydda cirklar i olika former

Studiecirklarna har skräddarsytts och startats upp i tre olika former. Dels som standardcirklar i det allmänna utbudet som vänder sig till den breda allmänheten och skräddarsydda studiecirklar för SPF:s medlemmar i de respektive kommunerna Orust, Tjörn och Stenungsund.

På Tjörn har vi dessutom, som en del i Projekt ensamhettagit ett aktivt steg genom informationsmöten ute på äldreboenden och hemtjänsten, för att erbjuda studiecirklar i Alla kan surfaEftersom användarsättet mellan I-phone och android skiljer sig stort har man startat en cirkel av varje i samtliga grupper. 

Bakgrundskoll innan upplägg av cirklar

Cirklarnas omfattning har varit mellan tre och sex gånger. Gemensamt har dock varit att vi hållit ett första stormöte med information om bakgrund och upplägg där alla sedan har kunnat anmäla sitt intresse för att delta. På Orust kom det runt 60 personer på mötet varav ca 45 valde att delta i cirkeln.

Inom projekt Ensamhet på Tjörn har ca 60 seniorer deltagit, vår äldsta deltagare var 96 år! Cirklarna hahållits på fem olika orter, varav en ute på Dyrön. Till att leda dessa cirklar har engagerade och kompetenta medlemmar ställt upp och delat med sig av sina kunskaper.

Kamera, sms, e-post och appar, allt får plats i en liten telefon

Under cirkeln lär man ut allt från hur man startar och laddar sin telefon, hur man laddar ner appar, använder kameran, skickar meddelanden och e-post och hur man går ut på internet. Vid ett av cirkeltillfällena har den lokala banken hållit i träffen och informerat om swish och internetbankens tjänster samt säkerhetstänkande när man använder dessa. 

Det som förr var fiktion är i dag verklighet

Många aha-upplevelser ha det blivit. Allt från uppenbarelsen att få veta att det går att kunna höja och sänka ljudet i mobilen, till att kunna koppla upp sig på hemmets/egna bostadens wifi. Att kunna välja att se den du talar med eller att kunna lägga upp flera användar-id/touch-id/face-id på samma telefon om det är en gemensam telefon i hushållet.  

Som Studieförbundet Vuxenskolans representant på en del av denna resa har även jag fått aha-upplevelser och nya kunskaper, men mest av allt har jag fått träffa många fantastiska och underbara människor, säger Susanne Nordklev, assistent på Studieförbundet Vuxenskolan.

Sist men inte minst, har det fikats, umgåtts, pratats och skrattats. 

Letar du efter cirklar för att lära dig mer om hur en mobiltelefon fungerar? Vi har cirklar på många olika orter, se här

Alla studiecirklar inom data och It hittar du här

 

 

Publicerad av Ammii Asplund 2020-01-13