Tillbaka

Återbruk för hela slanten

Julens trendigaste julklapp håller i sig fortfarande. Nu är det hetare än hetast med återbruk av alla de slag. Kläder och möbler möter en ny vår i fräschare utgåva. Vi lappar och lagar för att vi vill markera vår solidaritet med naturen och dess resurser.

Studieförbundet Vuxenskolan Väst fokuserar på detta område bland annat genom att erbjuda studiecirklar inom textilt återbruk. Höstens arbete gav mersmak så nu fortsätter vi att nydana gamla klenoder. Om dina jeanskläder känns trista eller om du vill lappa och laga får vi lära oss att sy och dekorera med designern Maria Schmidt Larsson på Hantverkshuset i Vänersborg den 30 mars. Maria visar hur japansk sashikosömnad eller annat broderi på jeans går till. 

den den nyöppnade Röda kors-butiken i Vänersborg fortsätter de talangfulla ungdomarna från Restad Gård att lära hur gamla möbler får en ny tappning. Det är värdefullt med möten mellan människor från olika kulturer. Språket, hantverket och mellanmänsklig samvaro binder oss samman i detta integrationssamarbete. Antonio Liset leder oss med skicklig hand på sax och symaskin, här blir spillbitarna minimala. 

Herrkostymer blir damkläder i händerna på designern Ahmad Sultani, gardiner får ny uppståndelse som förkläden och dukar blir kimono. Mormors gamla lakan kan med stolthet följa med på semesterresan som morgonrock. Gruppen lär sig att klippa och sy, vad är mode och var i världen passar det ena och det andra? Här är det många skratt när vi prövar våra vingar under Vuxenskolans studiecirklar på Restad Gård.

Birgitta Billinger
Verksamhetsutvecklare SV Väst

Hitta studiecirklar i ämnet återbruk med tekniken Sashiko och mycket mer här