Tillbaka

Att släktforska digitalt – plötsligt når vi ut i Europa!

Inga-Lill Fjällström, cirkelledare hos SV sedan många år tillbaka och är jätteuppskattad bland sina deltagare i släktforskning som kommer tillbaka, år efter år. 

När första vågen av Covid-19 slog till i Sverige och all verksamhet var tvungen att läggas på is beslöt sig Inga-Lill till att lära sig digitala verktyg för att göra ett försök till att ställa om sina cirklar till digitalt.  Sedan tog hon själv initiativet till att testa med sina deltagare som hon har haft på sina fysiska träffar.

Att testa sig fram

I början var upplevelsen inte så lyckad, då hon själv upplevde att hon inte kunde verktyget och kände sig bekväm med det digitala, men höll modet och glädjen uppe för att hon verkligen ville fortsätta den verksamheten som hon har så varmt om hjärtat. Tyvärr var intresset bland deltagarna väldigt lågt att ställa om till digitalt. Främst för att tekniken strulade och gruppen saknade det sociala sammanhanget som var svårt att fånga upp på samma sätt online. En del vågade eller ville inte prova för att en upplevde sin egen brist i kunskap och att behöva ha det material som behövs, en dator eller annan mobil enhet. 

Lära sig genom att delta

Samtidigt såg Inga-Lill att andra föreningar inom släktforskning ställde om till att göra mer verksamhet digitalt. Hon bestämde sig för att hitta lösningar genom att delta. På det sättet kunde hon själv lära sig hur andra gör, och finna gemenskap därigenom. Efter att Inga-Lill själv anslutit som deltagare hittade hon en plattform som hon tyckte fungerade bra, tog en kortare kurs i hur den plattformen fungerar, bestämde hon sig att hon skulle göra ett nytt försök med att själv hålla distanscirklar, nu med ett verktyg som hon själv tyckte fungerar bättre och som hon framförallt kände att hon var mer bekväm med. Inga-Lill kom i kontakt med en annan ledare på Facebook som erbjöd Inga-Lill att vara med på hennes kurs, också för att lära sig hur det fungerar att leda digitalt.
Kostnadsfri utbildning i våra verktyg hittar du här

Det har öppnat sig så många dörrar för mig som jag trodde att jag aldrig skulle komma i kontakt med, just på grund av att jag tvingats till det” säger Inga-Lill med glädje i tonen. 

När hon nu kände att hon hade ett verktyg som hon var bekväm med tog hon mod till sig att testa igen, denna gång också med deltagare som mött henne tidigare. Nu var resultatet över förväntan. Alla tyckte att det lyckades och var villiga att hjälpas åt. Under resan genom den digitala cirkeln lärde sig alla deltagare inkl. Inga-Lill själv sig otroligt mycket, också genom att hjälpa varandra. Och nu vill alla fortsätta våren 2021, även nu digitalt. 

Inga-Lill beskriver själv upplevelsen som väldigt rolig, väldigt utvecklade och givande.
-Vi har verkligen samarbetat!”, utbrister hon.

Med digitala verktyg möter du människor på ett annat sätt

Inga-Lill har också en cirkel på gång, Släktforskning för nybörjare. Där har hon en fulltecknad grupp som startar i januari, en av deltagare är en svensk som bor i Luxemburg och hittat till hennes cirkel. Det är ju det som är så roligt att vi kan ses digitalt – vi kan befinna oss vart som helst i hela världen, allt du behöver är en enhet och uppkoppling , så är du i samma rum som deltagarna som befinner sig på en helt annan plats, samtidigt! 

Vill du också lära dig mer om släktforskning? Håll utkick på vår hemsida.

 

Publicerat av Ammii Asplund 2020 12 10