Lättläst version saknas
Tillbaka

Egna höns och ägg

Vill du ha kacklande höns i din trädgård? Vill du ha färska ägg till din frukost? Då har SV cirkeln för dig. Vi går igenom regler, hönshus, raser, foder och givetvis lite ohyra.

Påsken närmar sig med stormsteg, en högtid då vi svenskar fullkomligt frossar i ägg. Normalt sett äter svensken i genomsnitt drygt ett halvt ägg om dagen, eller knappt 207 ägg per år. Under påskveckan ökar svenskarnas konsumtion av ägg med det dubbla, då konsumerar vi totalt 2000 ton ägg.

Ägg är förknippade med många myter och rykten. Men den lilla proteinbomben är i princip faktiskt ett enda stort vitaminpiller. Kokar du det perfekt, blir det dessutom ett kulinariskt mästerverk.

Starka ben och D-vitamin

Starka ben kräver kalcium, men kroppen kan bara ta upp kalcium om det får sällskap av D-vitamin. Ägg är den enda matvaran, utöver fet fisk, som verkligen bidrar med D-vitamin.

Särskilt äggulan innehåller antioxidanter i form av selen, lutein, karotenoider och E-vitamin. Antioxidanterna i ägg motverkar att fettämnena i dina celler härsknar och stärker därmed ditt naturliga försvar mot sjukdomar som t ex cancer och demens.

Här finns våra arrangemang om höns

 

 

 

Publicerad av Ammii Asplund 2020-03-13