Tillbaka

Film från konferensen Avtryck

AVTRYCK

Under 2 dagar, den 8 och 9 oktober, genomfördes på Kulturhuset Fragetten i Stenungsunds kommun en nationell konferens om konstnärlig kvalitet i verksamhet med personer med funktionsskillnader.

Syftet med konferensen var att starta en diskussion om kvaliteten i konstnärlig verksamhet. Om vem som definierar den? Hur och vad är det som uttrycks? Vems röst och kropp får ta plats? Vem har rätt till scenen? Hur höjer vi den konstnärliga kvaliteten i verksamhet med och för personer med funktionsnedsskillnader?

Avtryck var en nationell konferens med föreläsningar, panelsamtal, workshops och ett rikt utbud av föreställningar. Syftet med konferensen var att skapa en mötesplats för alla som arbetar med kultur och konstnärlig verksamhet eller som är intresserade av att göra det; kommuner, landsting, regioner, studieförbund, sceninstitutioner eller föreningsliv.  Vidare; politiker, tjänstemän, pedagoger, konstnärer eller cirkelledare. Här visades goda exempel och möjligheter att utveckla sitt nätverk.

Bland de som medverkade på Avtryck fanns; Spinn, Sveriges första integrerade danskompani, Stina Oskarsson, tidigare chef för radioteatern, Kulturcentrum Väst, Klangfärg, Kjell Stjernholm, grundaren av Moomsteatern, Elaine Johansson, ordförande i FUB Västra Götaland och HSO Västra Götaland, dessutom Share Music, Kulturlabbet, konsulenter för tillgänglighet och arrangörsutveckling på Kultur i Väst med flera.

Konferensen var och är ett samarbete mellan Stenungsunds kommun, Studieförbundet Vuxenskolan Västra Götaland, Kulturcentrum Väst (ett arvfondsprojekt som drivs av SV.) och Kultur i Väst med stöd från Kultur- och fritidschefsnätverket Göteborgsregionen och Kultursekretariatet i Västra Götalandsregionen. 

Konferensen genomfördes med över 100 deltagare. Vi hoppas på en fortsättning även år 2015.