Tillbaka

Flinka händer tar inte paus i pandemin

Syntolkning bild: En av seniorernas händer vilar på den färdiga vetekudden som ligger i knät.

När det var som kallast utomhus, så kallt som -15 grader, hörde en aktivitetssamordnare på två äldreboenden av sig till oss på Studieförbundet Vuxenskolan Väst och frågade om hjälp att göra värmande vetekuddar.

SV Väst lånade ut en symaskin som aktivitetssamordnaren tog med sig för att låta de äldre, en i taget, få möjlighet att skapa sin egen värmekudde. Tyger i allsköns mönster och färger samlades in så varje person kunnat välja det perfekta tyget till just sin vetekudde. Det var en blandning av återvunnet tyg för klimatets skull och tyg som var helt nytt.

SV Väst köpte in en säck med hela vetekorn att ha till fyllning och tog fram en beskrivning som var enkel att följa. Utifrån varje seniors förmågor gav samordnaren individuellt stöd till varje enskild person i tillverkningen.

Flinka händer 6.jpg
Syntolkning bild: En symaskin, tyger i många olika mönster och färger samt en bunke full med vete.

― Tänk att få höra symaskinens brummande, själv skapa och sedan kunna använda kudden som skönt värmer till trötta och värkande leder, säger verksamhetsutvecklare Kicki Ståhl med med berörd röst.

Naturligtvis har de delat en fikastund och härliga samtal samtidigt. I skrivandets stund har närmare 30 värmekuddar redan sytts och fler är på gång.

― De äldre uppskattar stunden då vi syr och jag har hört av flera att de använder sin vetekudde, säger Isabel Dalholmer som är aktivitetssamordnare i Uddevalla kommun.

― Det är så roligt att höra! säger Kicki.