Tillbaka

Grupp av knoppar

En teater hade genrep på Restad Gård gav hopp. Vi ser på saker på olika sätt, att en har rätt behöver inte betyda att den andre har fel, bara att vi har olika synvinklar. Temat på teaterföreställningen handlade om att vi måste lyssna och prata med varandra. 

Khaldoun har skrivit manus, han är utbildad regissör och konstnär, Thanaa är specialiserad på dockteater. Paret kommer från Syrien, de är välutbildade och har en kreativ drivkraft utöver det vanliga. De orkar med att vara föräldrar till tre barn, arbeta som cirkelledare och utövare av sina konstnärliga talanger. Med ett avslag på sin asylansökan i bagaget vet de mer än väl hur det är att leva i ständig väntan och ångest. Denna teatererfarenhet använder de för att ge mening och mental avlastning för barn och vuxna som väntar på boendet. 

De har startat en Vi Unga-förening som heter Grupp av Knoppar. Aktiviteterna i föreningen vänder sig till alla barn och unga i området. Till hjälp i produktionen av föreställningen har de en grupp vuxna. Ahmad och Fatima syr kläderna till de olika rollfigurerna. Avslutning med gitarrspel av Alexandro och unison sång om landet vi alla bor i. Detta är KASAM (känslan om sammanhang) i vardagen. 
Paret lyckas även samla matintresserade varje tisdag, då lagas det mat i svenska köket med härstamning från olika delar av världen. De gamla lär de yngre om matens traditioner i respektive land. Ibland är det över 100 personer plus barn som deltar. Dessa kvällar sjuder av liv, hopp och glädje. Ett nära samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan, Vi Unga och Röda Korset har stor betydelse för möjligheten att genomföra denna aktivitet.