
Hållbara tillsammans
Hållbara tillsammans är en av höstens viktigaste nyheter inom Studieförbundet Vuxenskolan. Materialet är internetbaserat och bygger på de senaste rönen vad gäller klimatförändringarna, resvanor och konsumtionsmönster.
Hållbara tillsammans innebär att vi nu kan skapa cirklar som tar ett brett och samlat grepp om det stora och växande engagemanget för att skapa en hållbar framtid. Cirkeln är både för dem med ett brinnande engagemang i miljöfrågor och för dem som knappt reflekterat över klimatkrisen.
Studierna lotsar dig in i din egen vardag och ger tankeväckande perspektiv på den egna livsstilen; perspektiv som manar till förändring som leder till ökad hållbarhet.
https://www.spilloteket.se/studiecirklar
Om materialet - för privatpersoner
Hur hållbart lever du egentligen? Har du någonsin funderat över det eller är det kanske något du funderar över varje dag? Faktum är att vi svenskar förhåller oss på väldigt skilda sätt till frågan. Och oavsett ditt svar så är det så att vi svenskar lever som om det fanns 4,2 planeter att tillgå, alltså långt över våra egentliga tillgångar.
Skulle du vilja prova att tänka mer hållbart tillsammans med andra?
Då är den här studiecirkeln för dig, din familj, dina vänner eller för din ungdomsgrupp; sex tillfällen som garanterat kommer att lära dig mer om vad du kan göra inom vardagliga områden som mat, resor, konsumtion och energianvändning. Varje tillfälle har en tydlig form och rymmer både fakta och diskussion och övningarna är kreativa och roliga. Glädjen och det hoppfulla har en central plats och målet är att fler ska våga börja agera mer hållbart, just utifrån den plats man befinner sig på.
Om materialet - för föreningar
Hållbar hemma, hållbar på jobbet. Men hur är det i föreningen? De flesta av landets 200 000 ideella föreningar köper prylar, värmer lokaler och reser till aktiviteter. Många vill göra föreningen mer ekologiskt hållbar. Frågan är bara hur?
Det här materialet är framtaget för att möta just den frågan. Det är enkelt, handfast och konkret. För det ska kännas rimligt att göra jobbet. Här finns därför ett cirkelupplägg på fem tillfällen utifrån områdena resor, konsumtion av mat och material och energianvändning. Dessa tillfällen kan utgå från föreningsstyrelsens redan befintliga möten, där man bland annat lägger in Hållbarhet som en paragraf i den stående dagordningen samt formulerar en policy för föreningen som är anpassad för just er verksamhet.
Materialet är framtaget i ett samarbete mellan Spilloteket och Studieförbundet vuxenskolan.
Anmälan gör du till
Jennie Müller
jennie.muller@sv.se
Hur kommer vi igång?
-
Du samlar ihop några familjer eller ett antal vänner som också vill tänka till. Om du har en grupp ungdomar går det också fint!
-
Helt kostnadsfritt får ni ert log-in till materialet.
-
Sedan väljer ni spår: FAMILJ, VUXEN eller UNGDOM
-
Familjedelen funkar fint för alla som vill ha en lite lekfullare cirkel, (med eller utan barn). Där bygger ni t ex er egen spelplan av återbruksmaterial.
-
Vill man ha en något vuxnare variant väljer man det spåret.
-
Ungdomsspåret är anpassat för olika typer av ungdomsgrupper eller grupper med unga vuxna. De förutsätter en cirkelledare och kommer med en tydlig handledning.
Nu gör vi det – tillsammans!
Materialet är framtaget i ett samarbete mellan Spilloteket och Studieförbundet vuxenskolan.
Publicerad av Therese Johansson Kläth 2019-10-14