Tillbaka

Hundraåringen som inte försvann

1902 bildades den första ”moderna” studiecirkeln av Godtemplarorden IOGT på initiativ av Oscar Olsson – och sedan dess lever och frodas den; inte försvann den efter de första 100 åren! Förra året förkovrade sig cirka 13.000 personer genom SV Västs regi – genom en studiecirkel eller annan folkbildningsverksamhet. Därtill kommer alla de som besökt något av arrangemang i vårt breda utbud av kulturprogram.

Vilken kunskap man söker inom ramen för studiecirkeln, det har förstås varierat under årens lopp. Första studiecirkeln inom det som sedermera skulle bli Studieförbundet Vuxenskolan, den gick under namnet ”Fria tankars hem” – en rubrik som väcker intresse och nyfikenhet än idag.

Språk har varit populärt under många år, engelska har varit otroligt stort men har på senare år fått sällskap av andra språk såsom spanska – och japanska. Folkhälsocirklar, exempelvis mindfulness, positivt föräldraskap eller ”Kroppens Poesi” lockar många, liksom datakunskap – både hård- och mjukvara, såsom iPad, Excel, Wordpress och i form av släktforskning . Att vara god man och aktiekunskap. Dans, musik och teater i form av medeltidsspel, hip hop eller bugg. Hantverk och slöjd, även recycling. Förra året dök surdegsbakning och ”Höns i trädgård” upp som populära ämnen, liksom vildsvin. Ja, som ämne; inte populära i trädgård… ;)

Det finns att välja på - mer kan du se i vårens utbud . Därtill kommer en ännu större mängd aktiviteter som vi genomför för alla våra samverkande organisationer och andra samarbetspartners; dessa hittar du inte utannonserade i studieprogram eller webpublicerade på vår hemsida, utan rekrytering till denna verksamhet sker genom respektive organisation. – Nej, den (nu mer än) hundraåringen har inte försvunnit! Tvärtom.

Det viktigaste för oss är dock att vi jobbar för en värld som präglas av hållbar utveckling och att vi genom att öka alla människors inflytande och delaktighet, stärker demokratin. Vi hoppas att våra kreativa mötesplatser ska ge människor möjlighet till kunskap, reflektion, bildning och samhällsengagemang.

Det är därför SV finns till – och vi finns nära dig!