Tillbaka

Improvisation & kreativitet

Ny samtalsserie för musiker och konstnärer inom alla genrer.

Den här digitala samtalsserien bjuder in dig som är professionell, semiproffs eller amatör inom musik eller konst.  Du som vanligtvis brukar spela i band eller orkester, sjunger i kör, skriver låtar, målar, skulpterar, arbetar med keramik eller på annat sätt uttrycker dig konstnärligt och får utlopp för din kreativitet. Lyssna och bli inspirerad, eller passa på och ställ alla frågor du har.

Du anmäler dig i förväg till varje tillfälle. En länk till Zoom och betalningsinstruktioner skickas ut två dagar innan arrangemanget. Avgiften är 50 kr per gång som betalas via swish. Du kan välja att vara med varje gång eller vid enstaka tillfällen. Antal deltagare är begränsat.


 

Anna Lundqvist i textflöde.jpg

IMPROVISATION & KREATIVITET med Anna Lundqvist - SV Väst

Den 3:e februari 18:00-19:30

Anna Lundqvist är sångerska och kompositör inom jazzgenren sedan år 2000. Hon bor i Vänersborg och är verksamhetsledare för Vänersborg Jazz Academy, frilansar i olika projekt och föreläser om sång, improvisation och komposition både i Sverige och Portugal.

Anna föddes 1977 i Stockholm men är uppväxt i Mellerud i Dalsland med två föräldrar som jobbade som musiker, arrangörer och dirigent. Hon är utbildad på Estetisk Musik på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad och Jazzmusikerlinjen på Skurups Folkhögskola.

Hon har sex kritikerrosade skivor i bagaget, varav fem tillsammans med Anna Lundqvist Quintet: Borderline fiesta (2009), City (2010), Before you I was almost fine (2012), Ten (2015) och MEWE (2017). MEWE (Prophone/NAXOS) blev nominerad till Manifestgalan, kategori Årets jazz 2018.
Hon har också gett ut två notböcker med eget material, The Anna Lundqvist Songbook (2015) och Like a moth to a flame (2019) som är musik för violin och marimba.

Förutom ALQ leder hon två andra band, ett i Lissabon där hon jobbar och vistas så mycket hon kan – Anna Lundqvist Lisboa Cinco och en duo tillsammans med pianisten Jonas André, som släppte det hyllade debutalbumet Reunion pandemivåren 2020. Delar sin tid mellan Vänersborg och Lissabon.


 

Sousou i textflöde.jpg

IMPROVISATION & KREATIVITET med Sousou Cissoko - SV Väst

Den 17:e februari 18:00-19:30

Sousou Cissoko är sångerska, musiker, kompositör, föreläsare och projektledare. Hon är en av världens få kvinnliga koraspelare och mest känd som sångerska och gitarr/kora spelare i gruppen ”Sousou & Maher Cissoko”.

Sousou Cissoko föddes 1981 i Höör och växte upp omgiven av musik och instrument från hela världen, då hennes pappa var musiker. Hon spelade blockflöjt, piano, gitarr, fiol och sjöng i internationellt aktiva körer som tex Lunds kammarkör, och har studerat barockmusik på blockflöjt på Ljungskile folkhögskola och svensk folksång på Malungs folkhögskola.

Första gången hon mötte det västafrikanska instrumentet kora väcktes en kärlek som skulle komma att påverka hela hennes liv. Efter gymnasiet reste hon till Gambia för att fördjupa sig i koran och den västafrikanska musiken, bla tillsammans med mästermusikern Alagi Mbye. Här träffade hon sin man Maher som är koraspelare från en stor släkt av jalis/grioter (västafrikanska musiker/sångare/historieberättare/fredsmäklare/ nyhetsförmedlare mm, med en viktig roll i samhället).

Tillsammans startade de duon och bandet Sousou & Maher Cissoko, som idag har turnerat i över 30 länder, vunnit Årets nykomling 2010 och Årets grupp 2018 på Folk- och världsmusikgalan, Årets Folk på Manifestgalan för albumet Africa Moo Baalu 2014, turnerat med Laleh, spelat på Polarprisgalan och gjort hundratals barnföreställningar i hela Sverige, Danmark och Norge.

Sousou är en av få kvinnliga koraspelare i världen idag, och för att stötta andra unga kvinnor att spela musik har hon startat projektet West African Women in Music. Tillsammans med Maher driver hon kulturcentret Jaliya Camp i deras andra hem Abene i Senegal.


 

Lolo i textflöde.jpg

IMPROVISATION & KREATIVITET med Lolo Funck Andersson - SV Väst

Den 3:e mars 18:00-19:30

Lolo Funck Andersson är fritt arbetande konstnär, kreatör och musiker bosatt i Hjärtum.

-Jag har gjort offentliga gestaltningsuppdrag för många kommuner runt omkring i Sverige framför allt i sten som är ett favoritmaterial, eftersom man kan jobba nästan hur stort som helst i det, berättar Lolo Funck Andersson.

Jag har också spelat improvisationsmusik i nästan hela mitt liv. År 1993 startade jag tillsammans med en vän klubben BRÖTZ i Göteborg och drev den sedan vidare i 23 år innan jag överlämnade den till nya krafter när jag flyttade upp till Hjärtum. Innan jag slutade anordnade jag fyra Brötzfestivaler I min stora lada som har en mycket bra akustik för el-förstärkt musik.


 

Biggi i textflöde.jpg

IMPROVISATION & KREATIVITET med Biggi Vinkeloe - SV Väst

Den 17:e mars 18:00-19:30

Biggi Vinkeloe är saxofonist, flöjtist och kompositör inom jazz, nutida konstmusik och världsmusik, globalt verksam och nästan alltid på resande fot. Hon är också utbildad musikterapeut och har ett engagemang för social aktivism och entreprenörskap.

Biggi är en av få kvinnliga musiker i sin generation som har haft inflytande på dagens jazz och improvisationsmusik. Hon har släppt över 30 album och har turnerat i Nordamerika, Europa och Asien. Hon har en stor musikalisk bredd och har initierat ett stort antal genreöverskridande projekt som kombinerar musik med dans, konst och visuella föreställningar.

Biggi har alltid haft ett engagemang i genus- och jämställdhetsfrågor. Redan när hon var fem år förstod hon att det skulle bli svårt för henne att förverkliga sina drömmar, bara på grund av att hon föddes som flicka.
-Fortfarande har vi inte uppnått jämställdhet, 60 år senare, säger hon.

Hon har varit medlem i kvinnorättsorganisationer i Tyskland, Frankrike och Sverige. Sedan 2018 är hon ordförande för Women in Jazz South Florida, USA.


 

Maria i textflöde.jpg

IMPROVISATION & KREATIVITET med Maria Blom - SV Väst

Den 31:e mars 18:00-19:30

Maria Blom är sångerska, låtskrivare och konstnär bosatt i Stockholm. Hon har en kvalificerad yrkesutbildning i projektledning i grunden och  har jobbat med alltifrån au pair hos diplomat i Moskva till sopåkare i Grekland.

Maria har turnerat med Ulf Lundell, Eldkvarn, Peter Lemarc, Joey Tempest och många fler. Hon har sjungit med Thåström, Mary Black, Greatful Dead och otaliga andra. Hon har medverkat på över 150 skivproduktioner och har drivit kvinnliga skivbolaget Diva, gett ut 3 egna album, skrivit musik till andra artister, gjort utbildningsfilmer och mycket annat!

I detta samtal om kreativitet får vi höra om hennes tips och arbetsmetoder för att hålla sin nyfikenhet och kreativitet igång och få framgång i allt man företar sig.