2023-11-12

Internationella frivilligdagen

Utan er stannar Sverige – och resten av världen

Tack till alla våra ideella ledare som gör folkbildningen och hela civilsamhället möjligt – arvoderade ledare är självklart också otroligt viktiga, men 5 december är det Frivilligdagen, så jag vänder mig särskilt till alla ideella, frivilliga, icke-arvoderade hjältar – och de är många. 

Människor som vi får möjligheten att arbeta tillsammans med, människor som tycker att föreningslivet är viktigt för dem och för andra, som vill göra skillnad. 

Människor som frivilligt lägger tid för att sprida glädje och kunskap. Som genom frivilliga insatser ökar livskvaliteten för sina medmänniskor. Dessa människor är så viktiga för oss och jag är så glad och tacksam för att ni finns. Ni ideella är de viktigaste vi tillsammans har, utan er skulle vi inte klara vardagen. 

Föreningslivet blomstrar tack vare engagemanget hos våra ideella ledare. Studieförbundet Vuxenskolan, SV, avdelning Väst, är en icke vinstdrivande förening och vi samarbetar med en bra bit över 400 ideella föreningar, som drivs av eldsjälar, inte minst alla förtroendevalda, i förtroende valda av sina medlemmar. 

Att vara ideell medskapare kan innebära många olika saker, inte bara ledare som utan lön lär andra att dansa, scrapbooka, odla, baka, om olika länder, svenska landskap, aktier, om att vara god man och vad det nu är. Utan vi har de som öppnar bygdegården och ser till att lampor och teknik funkar för dem som i sin tur ska vara volontärer vid språkcafé för asylsökande för att lära ut svenska språket och som finns där som Medmänniskor. 

De som bakat gott bröd till månadsmöte med SPF Seniorerna, de som utan ersättning mer eller mindre dagligen under sommaren visar och berättar om hembygdsgårdens intressanta historia. 

Vi träffar de som utan ersättning tar en extra sväng för att hämta en annan deltagare – och nyfunnen vän – på väg till hantverkscirkeln. Deltagarna på Stickcaféet som delar kunskap och erfarenhet – och stickbeskrivningar - med varandra samtidigt som de stickar till behövande och skickar babypaket, halsdukar och vad det nu kan vara. 

De som är kulturvärdar och bär stolar, plockar undan disk och hälsar välkomna vid föreläsningar och andra kulturprogram – och som fyller i alla listor och underlag som SV behöver. Många av våra föreläsare ställer också upp utan att få arvode. 

Vi Unga-föreningarna - och andra körer - som lär sig att sjunga tillsammans för att sedan glädja oss andra med sånger ur vår fina visskatt – inte minst luciasånger i dessa tider. 

Ja ni hör! Så här skulle jag kunna hålla hur länge som helst för det finns så otroligt många som drar sitt strå till stacken. 

Jag är så tacksam för alla dessa fantastiska människor, över att jag får vara en del av detta. Utan er stannar Sverige – och resten av världen. 

Tillsammans gör vi skillnad, ett stort Tack! 

Avdelningschef Mia Ekegren 


Några av alla våra ideella cirkelledare

Åmål: Ulrika Kyrk - Eldsjäl för jägarutbildning

Ulrika Kyrk, cirkelledare i Jägarexamen i Åmål, delar sin passion för naturen och viltvård. För henne är Studieförbundet Vuxenskolan en plats för gemenskap, personlig utveckling och värdefulla möten. Hon motiveras av att berika människors naturupplevelser genom kunskap om arter och etisk jakt. Tack vare studiecirkeln har hon inte bara fått ökad kunskap utan även vänner för livet.

Uddevalla: Marika, Stina och Marguerite - Gemenskap genom matlagning

Tre eldsjälar i Uddevalla, Marika, Stina och Marguerite, sprider glädje och gemenskap genom en studiecirkel i matlagning och bakning för personer med funktionsvariationer. För dem betyder Studieförbundet Vuxenskolan inkludering och stimulerande lärande. Deras engagemang skapar en plats där deltagarna får inte bara nya kunskaper utan även skratt och glädje.

Uddevalla: Inga-Lill Fjällström - Människors historia

Inga-Lill Fjällström i Uddevalla brinner för släktforskning och driver DNA-café. Hon ser sina deltagare som vänner och tackar Studieförbundet Vuxenskolan för det vänskapliga sammanhanget. Hennes långa engagemang har skapat en meningsfull plats för släktforskning och gemenskap.

Strömstad/Tanum: Siv Svensson - Eldsjäl inom biodling

Siv Svensson i Strömstad/Tanum är en passionerad biodlare och cirkelledare. Hon delar sin fascinering för bin och pollinerande insekter, och genom studiecirkeln lär hon ut vikten av biodling för miljön. Siv är en eldsjäl som dedikerar ideell tid för att lära andra om biodlingens underbara värld.

Orust: Berit Kjeldsen och Karin Boje - Musik och sång

Berit Kjeldsen och Karin Boje på Orust sprider glädje genom musik och sång. De ser Studieförbundet Vuxenskolan som en möjlighet till gemenskap, utveckling och självförverkligande. Genom musiken skapas ett socialt liv där deltagarna blomstrar tillsammans.

Orust: Birgitta Norberg - Meditation och Livsglädje

Birgitta Norberg på Orust motiveras av att se människor växa genom meditation, rörelse, och roliga aktiviteter som pilgramsvandring och gjutning i betong. För henne representerar Studieförbundet Vuxenskolan möjligheter till en rörligare och roligare livsresa.

Orust: Kurt Olsson - Teaterföreningens hängivna kulturgivare

Kurt Olsson från Orust har i över 30 år varit en hängiven medlem i teaterföreningen och engagerat sig i Studieförbundet Vuxenskolan. Hans bidrag till kulturen och civilsamhället hyllas som en ideell förebild och inspiratör.

Stenungsund: Heidi Simonsson - Dans som mötesplats och terapi

Heidi Simonsson i Stenungsund använder dans som en kraftfull mötesplats och terapeutisk aktivitet. Hon ser Studieförbundet Vuxenskolan som en plattform för möten, tillit och kunskap. Genom dansen vill hon inte bara ge rörelseglädje utan även främja medvetenhet och samarbete.

Munkedal: Sophie Carling - Umgängesform och växtkraft

Sophie Carling i Munkedal sprider positivitet genom sitt "JA"-tänkande och olika studiecirklar, inklusive syjuntor och linedance. Hon hyllar frivilliga eldsjälar och betonar deras ovärderliga roll i att berika samhället och skapa en bättre värld.

Dessa eldsjälar representerar kraften i gemenskap, kunskap och ideellt engagemang inom Studieförbundet Vuxenskolan. Tack vare dem blomstrar kreativitet, lärande och vänskap. Tack studiecirkeln och för att ni gör skillnad! 💚