Tillbaka

Folkbildning spränger gränser

Lena Bark, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan, berättar: 

Jag brukar regelbundet besöka pågående studiecirklar i Hantverkshuset på Restad Gård. Denna gång var jag extra nyfiken då jag fått information om att 50% av deltagarna, i en typiskt ”manlig cirkel”, var tjejer. Det handlade om en studiecirkel i träslöjd. – Japp det var helt santNär jag kom in i lokalen möttes jag av en hög ljudnivå från både maskiner och engagerade personer. Vilken glädje det fanns i salen, alla med viljan att dela med sig av sina erfarenheter. Studiecirkeln leddes av nestorn i sammanhanget, Nils Nilsson. Han bidrog med sin mångåriga tekniska kunskap och var en trygghet för alla deltagare. 

Efter träslöjdandet fortsatte jag vidare till nästa studiecirkel där den omvända situationen gällde. En typisk ”kvinnlig cirkel” i sömnad. Här var 20% av deltagarna män plus ledaren själv, Mikael Svensson. Även han en nestor inom sitt hantverk med många nationella uppdrag. Här var kreativiteten också på topp. Det som var skillnaden mellan cirklarna var avsaknaden av högljudda maskiner, annars var stämningen lika god. 

-Man blir mycket stolt och glad över att konstatera att folkbildning spränger gränser! Båda dessa cirklar är riktigt bra exempel på det, ur ett genusperspektiv, avslutar Lena.

Lena Bark
Verksamhetsutvecklare

 

 

Publicerad 2019-11-13 av Marie Åhrman