Tillbaka

Kompetensforum för Cirkelledare

Syntolkning bild: Färgglada pennor på ett papper med anteckningar.

Att vara cirkelledare är både ett jobb och ett hedersuppdrag. Vilka förutsättningarna än är för ditt uppdrag som cirkelledare så behöver du känna tydlighet och trygghet i din roll. Du är viktig. Vi vet att Studieförbundet Vuxenskolan har kompetenta och engagerade cirkelledare. Alla behöver kontinuerligt utvecklas i sin pedagogik och metod.

Vi kommer erbjuda det vi kallar kompetensforum med olika ämnen som du som cirkelledare kan anmäla dig till för att du ska kunna utvecklas i din roll.

Kompetensforum sker digitalt och varje punkt är 1.5 timmar lång. Du ges tillfälle till reflektion och dialog med andra cirkelledare.

Vi använder ZOOM och du får en länk med information före träffen.

Frågor besvaras av Anna Anteryd på anna.anteryd@sv.se eller tel. 0708-55 30 36

När blir information kunskap?

Enligt Albert Einsteins utsago så är kunskap endast sådant som man personligen upplevt. Allt annat är och förblir information. Att dela med sig av vunnen kunskap kan förhoppningsvis i någon mån väcka tankar och få till stånd insikter, som i bästa fall kan få någon påverkan på framtida beslut hos andra människor.
― Så tänkte Olle Höög från Trollhättan och skrev en bok, I skuggan av verkligheten, utifrån Einsteins bok. Möt Olle och diskutera Kunskap på detta Kompetensforum för cirkelledare.

2/3 kl. 18.00-19.30.
Anmälan HÄR. Sista anmälningsdatum senast en vecka innan.
Ledare: Mia Ekegren

Kommunikation och konflikt i grupper.

En dynamisk studiecirkel använder folkbildningens pedagogik. Den behöver ett samspel mellan människor där de får uttrycka och ifrågasätta olika åsikter. Och detta ställer förstås särskilda krav på ledarna inom folkbildningen. I detta kompetensforum pratar vi om hur vi människor kommunicerar och hur vi som cirkelledare kan lösa konflikter som kan uppstå. Vi tittar också lite på olika härskartekniker.

10/3 kl. 18.00-19.30
Anmälan HÄR. Sista anmälningsdatum senast en vecka innan.
6/4 kl. 14.00-15.30
Anmälan HÄR. Sista anmälningsdatum senast en vecka innan.
Ledare: Hanna Nyqvist

Digital mötesledning – tips och trix

I den här utbildningen går vi igenom vad du behöver tänka på när din cirkel går från fysisk till digital. Allt från kroppsspråk och delaktighet till hur du får in energi i ditt ledarskap. Vi går även igenom hur du skapar trygghet i det digitala rummet. Visst finns det utmaningar med det digitala men vi har tipsen hur du tar dig an dem. Digitalt är roligt! Det blir även tillfälle att dela erfarenheter med andra cirkelledare.

14/4 kl. 18.00-19.30
Anmälan HÄR. Sista anmälningsdatum senast en vecka innan.
Ledare: Lisa Nilsson

Folkbildningens historia

Under den här träffen lär vi oss mer om folkbildningens historia. När började det och hur har utvecklingen sett ut sedan dess? Innan träffen kommer ni att få en text som ni skall läsa och sedan samtalar vi tillsammans i sann folkbildningsanda. Vi kommer lägga särskilt fokus på en del av följande paradoxer:

  • Kan folkbildningen stå fri från stat och kommun samtidigt som den uppbär stats- och
    kommunanslag? Spelar det någon roll?
  • Hur förhåller sig folkbildning som syftar till folkupplysning uppifrån till folkbildning som syftar till emancipation underifrån?
  • Vi avslutar med en framtidsspaning. Var finns folkbildningen idag? Var kommer folkbildningen behövas i morgon?

11/5 kl. 18.00-19.30
Anmälan HÄR. Sista anmälningsdatum senast en vecka innan.
Ledare: Lina Brustad

Hämta inbjudan som pdf