2023-01-14

Kulturbygdsturné

Bygdegårdarnas Riksförbund gör en unik kultursatsning med 24 yrkesverksamma kulturutövare i hela landet.

Studieförbundet Vuxenskolans medlemsorganisation Bygdegårdarnas Riksförbund gör en unik kultursatsning med 24 yrkesverksamma kulturutövare i hela landet. En kulturutövare i vart och ett av de 24 bygdegårdsdistrikten.


15 musiker, fyra skådespelare, två cirkusartister, en clown, en författare och en dansare är under perioden september 2022 till juni 2023 anställda av riksförbundet för att i sin hemregion (detsamma som bygdegårdsdistrikt) genomföra ett antal publika framträdanden och några workshops inom sitt kulturområde.


Kulturbygdsturnén ger hela landet rätt till kulturupplevelser – oavsett var du bor. Här ges tillfälle att utveckla sina egna skapande förmågor. Särskilt uppmärksammas barns och ungas rätt till kultur. Helt enligt de nationella kulturpolitiska målen.

Inom Västra bygdegårdsdistriktet har Gilda Stillbäck bland 700 sökande fått uppdraget som Västra bygdegårdsdistrikts dansare. Gilda Stillbäck är dansare, koreograf och skådespelare och har arbetat på institutioner som Malmö Opera, Göteborgs Stadsteater, Göteborgsoperan och Palais du Tokyo. Som koreograf rör hon sig mellan dans, teater och film samt skapar produktioner för både vuxna och barn. Gilda Stillbäck kommer att genomföra 15 föreställningar och fyra workshops (varav två för vuxna och två för de yngre) på bygdegårdar i Västra bygdegårdsdistriktet.


Kulturbygdsturnén är finansierad genom återstartsbidrag till kulturen via ett bidrag beviljat av Statens kulturråd.