Tillbaka

Missa inte utbudsdagen #småscener!

Program

Folkets hus Vänersborg
21 september 09:00-16:00


Teatern

10.10   Åh ni fantastiska kvinnor -En musikalisk hyllning till historiska kvinnor
med: Ida Görsch och Tore Svensson
Bekanta er med kvinnor som verkade på 1700-talet som Sveriges första kvinnliga patenttagare, Maria Christina Bruhn, och Fredrika Bremer som medverkade till att Sveriges kvinnor fick myndighet. Från 1800-talet möter ni föregångare i musikens tecken som den världsberömda operasångerskan Kristina Nilsson och Elfrida Andrée som blev Sveriges första domkyrkorganist. 1900-talet presenterar nytänkaren Melitta Bentz som uppfann melittafiltret och filmskådespelerskan Hedy Lamarr som också uppfann den teknik som ligger till grund för all dagens trådlösa kommunikation. Och många fler fantastiska kvinnor!

10.40   Varg Veum
med: Lasse Åkerlund

Föreställningen utspelar sig på Varg Veums kontor där Lasse Åkerlund gestaltar Veum och för övrigt även de andra karaktärerna i föreställningen. Via en uppsökande klient, ett utpressningsfall, hamnar Veum rakt in i den kriminella världen. En föreställning med spänning, ironisk humor, god tillspetsad berättarkonst och nära publikkontakt. Kan det bli bättre?

11.20   Kulturens roll i en sönderfallande demokrati
med: Stina Oscarsson

13.30   Det mest förbjudna – fritt utifrån Kerstin Thorvalls roman
med: Scenkonstkollektivet Re:act - Eva Edwall
När slutar en upp med att vara en spännande, attraktiv kvinna och bli en kåt kärring istället? Kåt och inte ung, det är alltså fult det, men ibland känns det till och med som lycka. Jag vägrar att ta på mig arvet från mormors wienerbröd. Det som lär ut att allt som är skönt och vackert och lyckligt och gott och roligt, det är förbjudet. Fast nog är det väl bra sjaskigt att göra en föreställning om det. Jo, men för de flesta är livet sjaskigt, faktiskt, och de skiter i att duka vackert.

14.00   Bland tändstift & låtar
med: Göran Samuelsson
Har varit verksam som musiker/låtskrivare i 30 år, skrivit 200 låtar, spelat in 15 album och sedan 1992 årligen anordnat Packmopedsturnén.

14.30   DEEP SKIN-från Burlesk till Gruvan
med: Anya Ison Wallace
Anya Ison Wallace berättar om upptäckten att hennes släkthistoria har djupt påverkat hennes skapande arbete; från artister inom 1800-talets Victorian Burlesque till gruvarbetare i Yorkshire. I denna dansanta föreläsning delar Anya med sig av en rad skapande processer som hon har använt inom dansen, nu med DNA:et i backspegeln.

15.00   Sommarnöjen – en mörk komedi
med: Teater Bauer
En parmiddag. En mycket mycket varm sommarkväll. Gamla relationer och hemligheter gör sig påminda denna kväll liksom naturen som rasar utanför. En äkta klimatkomedi!


Festsalen

10.40   Sten, sten – bubbla dig
med: Momonga
Momonga är en svensk/japansk duo som tillsammans skapar musik och scenkonst för barn. Deras första produktion “Sten, sten – bubbla dig!” hade offentlig premiär i april 2017. Momonga arbetar processinriktat där det musikaliska mötet, leken och gemen- samma skaparkraften blir byggstenar som leder till den färdiga föreställningen. Deras konstnärliga drivkraft är ett poetiskt berättande där kroppen och olika udda instrument för föreställningen framåt. Vid sidan om sången används koton (japansk stränginstrument) och flera olika slagverk, som steel tongue, spikar, quarquab, plasthinkar och borstar i olika storlekar, trumma, med mera... ljud av vatten och metall. Momonga betyder “flygande ekorre” på japanska och duon är Lotta Sjölin Cederblom (Sverige) och Karin Nakagawa (Japan).

13.30   Kom an Landkrabbor och Pirater
med: Skojploj
Ett spännande sjöäventyr med skattletarjakt och mottot "olika bra men bäst tillsammans"! Barnen är delaktiga genom musiken och rörelser. På äventyret får barnen följa den modiga pirattjejen som är tuff men inte kan läsa, sjöstjärnan som inte kan räkna och landkrabban som kan läsa men är väldigt rädd och försiktig. Under skattjakten möter trion hinder och svårigheter som de tack vare sina olikheter lyckas övervinna. Artisterna sjunger och spelar mest nyskrivna melodier av Ingmari Dalin till gitarr, kontrabas/saxofon och ukulele i fantasifulla kostymer och rekvisita.

14.00   Mäster Skräddare
med: TankeTank
Mästar-Skräddaren kan ALLT! Knyta skorna utan händer! Lösa kuben utan tänder! Trolla fram en korv ur örat!
Balansera på en spik. Volter, hjula och balett. Han kan svälja en servett. En helt vanlig rock ska väl inte vara så svår att sy? Man ska bara inte jobba när man är hungrig!

14.30   Hyllning till Frida Kahlo
med: Duo Cantilena
En passionerad mix av konsert, scenföreställning och konstföredrag som har berört många starkt.
Med en flöjt och en gitarr gör Duo Cantilena en scenisk, musikalisk hyllning till den färgstarka mexikanska konstnärinnan Frida Kahlo.


Hörnrummet

10.40   Höns i trädgård
med: Hanna Nyqvist
Drömmer du om kacklande höns i din trädgård finns det en del du behöver veta om våra fjäderbeklädda vänner. Hanna kan ge dig grunderna i hur du bäst startar upp och håller din flock frisk och kry.

13.30   Varvshistoriska föreningen
Båtar, varv och Bohuslän.

14.30   Föredrag om sambandet mellan pollinatörer och växter
med: Jan Uddén
Museipedagog. Pedagogisk verksamhet främst natur och miljö, inkl verksamheten vid Skalbanksmuseet i Uddevalla. Fågelskådare och biolog. – Koltrasten i all ära men fiskmåsen borde vara Sveriges nationalfågel. Men den fick inte ens vara med på listan när nationalfågeln röstades fram.

Lunch mellan 12.00 – 13.00

Hämta pdf här
Anmälan
(för dig som är medlem i någon av de 400 föreningar som SV Väst samarbetar med)


Samarbete med Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet, Arbetarnas bildningsförbund, Folkets hus och parker, Våra gårdar, Riksteatern Värmland, Riksteatern Väst och Bygdegårdarnas Riksförbund.