Lättläst version saknas
Tillbaka

Nyfiken på! och Skagerraks kapare

Syntolkning bild: En gammal karta, pirattecken och guldmynt tillsammans med en äldre kompass.

Vill du veta mer om vad Studieförbundet Vuxenskolan har att erbjuda på Orust? Eller kanske lära om vad som hände på Västerhaven för 300 år sedan? Välkommen till Henån sista helgen i augusti!

Studieförbundet Vuxenskolan Orust har mini-mässa. Kom och bli inspirerad av den mängd aktiviteter som pågår i vår verksamhet och våra studiecirklar. Här finns något för alla!

Plats: Karins Hus vid hamntorget i Henån
Tid: 28 - 29:e augusti, klockan 10.00 – 15.00

Prova på, smaka, känn, se, och upplev. Hantverk, alster i betong, akvareller, motorsågar och perenna plantor är några av de saker våra cirkelledare visar upp som inspiration för lärande under hösten. Studieförbundet Vuxenskolan samarbetar även med många föreningar som ger små smakprov på sin verksamhet. Orust slöjd, Orust hundägarförening och Orust Biodlarförening är några av dem. Därutöver kan du ta del av lite av det som görs för äldre, för personer med funktionsvariationer och för en levande demokrati.

Skagerraks kapare – unboxing av Bohusläns historia

Lite extra stolta är vi över att presentera vandringsutställningen Skagerraks kapare. Den tar med dig in i ett landskap av tjärdoft och kanonkulor, råttor och sjögång, kanelstänger och hemlängtan. Du möter skeppsgossen Johannes och kapardrottningen Ingela som båda gick till sjöss för att fara på kap. Kaparbrevet gav kungligt tillstånd att plundra och erövra fiendens skepp.

Skagerraks kapare belyser en del av vår historia, utspelad geografiskt nära men lite talad om. Västsverige var under 1700-talet och början av 1800-talet dominerande i den svenska kaperiverksamheten. Utställningen kan tilltala både barn och vuxna.

Klockan 11.00 och 14.00, både på lördagen och söndagen, blir det lite extra spännande. Då får alla barn på plats möjlighet att tillsammans med vår kistöppnare Ebba Jacobsson öppna en stor, förseglad kista. Tillsammans undersöker vi vad kaparen gömt däri. Somt är tungt och somt är lätt. Något doftar tjära och något doftar jul. Vågar du stoppa ned handen i den stora säcken?

Skagerraks kapare är ett samarbete mellan Lysekils kommun, Bohusläns hembygdsförbund och Studieförbundet Vuxenskolan. Mini-mässan är en del av det större evenemanget BACKSTAGE Orust, ett kulturfyrverkeri på nordöstra Orust.

Varmt välkomna!