Tillbaka

Podcast

Nu ska det bli poddradio

Sedan 2003 när några programutvecklare på Apple lade grundstenen till podcasting har dess segertåg varit obevekligt. För stor är fördelen att följa ett radioliknande program när och var man vill. Lyssnare har ett stort utbud att välja på och kan prenumerera på ämnen som just hen är intresserad av. En gång nerladdad kan vem som helst när som helst via en mobil, dator eller padda med internetuppkoppling lyssna på programmet om och om igen.

Idén att även Studieförbundet Vuxenskolan ska engagera sig i podcasting föddes när våra verksamhetsutvecklare Matthias Berntsson och Kim Dahlgren upptäckte en viss informationsbrist för just ungdomar, t.ex. vad som händer under lovveckor.

- En viktig fråga då lov innebär i allra högsta grad fritidsaktiviteter som skall ge ny energi och meningsfull ledig tid. Vi vet att informationen inte räcker ända fram, kanske för att dagens ungdomar är vana att få information via sociala medier, säger Kim. Alltså varför inte tillsätta en redaktion som har i uppgift att samla ihop och sprida informationen via ett radioprogram. Självklart är det inte bara lovinformation utan även andra ämnen som kan lyftas, så som aktuella ungdomstrender, samhällsfrågor, festival- och sommarprogram, ja helt enkelt av ungdomar för ungdomar.

Än så länge har projektet inte trampat ur barnskorna. Vi vill starta i Uddevalla som pilotprojekt och riktar oss då till en målgrupp som går gymnasieprogram med inriktning media eller har intresse för media generellt. Dagens teknik gör det möjligt att bedriva radio via internet på väldigt budgeterade grunder. Det blir en lokalradio där redaktionen består av olika titlar och arbetsuppgifter, alltifrån ansvarig utgivare till programledare, musik, teknik och webbansvariga.

Visionen är att det ska sprida sig kommuner emellan där en dröm vore att ha en redaktion i varje kommun inom vårt upptagningsområde i SV Väst.

Intresserade ungdomar hör av sig antingen via facebook eller kontaktar Mathias Berntsson alt Kim Dahlberg. Vill man som personal runt om vara med och utveckla en lokalradio med ungdomar kontaktas även där Mathias Berntsson för mer information och stöttning.

 

Folkbildningspodden logo

Lyssna om folkbildning här