Tillbaka

Röstfika - en kaka för demokratin

Kom till ditt studieförbund, vi bjuder på fika innan vi tillsammans går och förtidsröstar på Stadshuset i Kungälv.

Fredagen 31 augusti kl. 10:00,
Studieförbundet Vuxenskolan, Rådmansgatan 30, Kungälv
eller
ABF sydvästra Götaland, Västra Strandgatan 2, Kungälv (ovanför restaurang Älvmagasinet)

-Demokrati.. hm, knöligt begrepp, Demokrati kan ju låta rätt töntigt och lite segt, vi har blivit så bortskämda med rättigheter att vi glömt våra skyldigheter, berättar Hanna. Leif Mathiasson på Lärarförbundet sammanfattar Bengt Göranssons tankar ganska bra.

”Demokrati är inte ett tillstånd – det är en ständigt pågående process som kräver engagemang och öppenhet men också vaksamhet. Även om det inte finns konkreta hot så finns risken för en urholkning av grundläggande värden.
Den våg av främlingsfientlighet och inskränkt nationalism som väller över Europa ställer frågan om människovärde och tillhörighet på sin spets. Hur värderar vi våra medmänniskor och vems röst räknas?”

-I Kungälv jobbar vi, ABF och kommunen just nu med ökat valdeltagande, för de grupper som inte går och röstar. Främst unga förstagångsröstare och nya medborgare, fortsätter Hanna.
-Enligt statistiken så minskar valdeltagandet hos kvinnor 75+ som blivit ensamma, det är ju ofta de som rör sig i vår verksamhet så då tänkte jag och Anita på ABF att vi gör något åt det tillsammans, vi är ju bättre tillsammans, vi bjuder på fika och går och förtidsröstar – RÖSTFIKA.

-I samband med valet har vi också bokat en del föreläsare, bland annat statsvetaren Mikael Persson som kommer att prata om tillståndet i den svenska demokratin. Minskar intresset för politik? Litar vi mindre på politiska partier? Mikael Persson är docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Hans forskning är inriktad på politiskt beteende.
-Så kom till Mimers hus i Kungälv den 5 september kl. 18! säger Hanna med ett leende.

Hämta affisch som pdf